В Малі заявили про розрив дипвідносин з Україною

Перехідний уряд Республіки Малі вирішив розірвати дипломатичні відносини з Україною. Бамако закидає Києву підтримку дій повстанців-туарегів, які нещодавно розгромили колону малійських військових та російських найманців ПВК «Вагнера».
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на комюніке малійської хунти.

У прес-службі Міністерства управління територіями та децентралізації цієї африканської країни був оприлюднений відповідний документ.
Крім того, речник перехідного уряду Малі полковник Абдулай Майга опублікував витяг з комюніке у своєму Twitter-акаунті (X).

Уряд Малі заявляє про розрив дипломатичних відносин з Україною (фото: скрін twitter.com/colonel_maiga)
Малійська сторона заявляє, що представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов нібито визнав роль Києва у важкій поразці від туарегів 25-27 липня сил ЗС Малі та російських «вагнерівців», яких дружнє до Москви Бамако залучає для підсилення своєї армії.
Додамо, малійська хунта також вважає, що посол України в Сенегалі Юрій Пивоваров демонстрував у своїх коментарях «підтримку країною міжнародного тероризму, зокрема в Малі».
Бамако вважає, що таким чином Україна начебто втручається у справи Малі.
У документі пишеться, що «після ретельного вивчення ситуації перехідний уряд Республіка Малі підкреслює, що дії української влади є порушенням суверенітету Малі, вже виходять за рамки іноземного втручання, осудливі самі по собі та є явною агресією».
Тож, заявляє хунта, вона вирішила «негайно розірвати дипломатичних відносин між Республікою Малі та Україною», та доручити «компетентним судовим органам» вивчити зауваження Юсова та Пивоварова.
Крім того, у комюніке перехідного уряду Малі звучать стандартні й традиційні кремлівські наративи про начебто «нацистський режим» в України.

Що передувало
Нагадаємо, наприкінці липня повстанці-туареги з руху CSP-PSD поширили в мережі матеріали, що демонструють розгромлену колону найманців ПВК «Вагнер» в Малі. Детальніше про напад та про те, хто такі туареги, — читайте у матеріалі РБК-Україна.
Додамо, нещодавно повстанці-туареги назвали кількість знищених найманців.
Вчора у неділю, 4 серпня, стало відомо, що Сенегал викликав посла України Юрія Пивоварова через коментар у Facebook, який нібито знищення туарегами колони ПВК «Вагнера».

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Share this post

нет
scroll to top