34 роки тому святкували 500-ліття Запорозького козацтва

5 серпня 1990 року відбувся Великий Хід по Запоріжжю – урочистий захід, що став завершенням та кульмінацією святкування 500-ліття Запорозького козацтва. 500 тисяч людей з усієї України зібралися на острові Хортиця, з якого почалися витоки козацтва, потім пройшли від Правого берега через греблю ДніпроГЕСу до центру міста, де відбувся мітинг. 
Над ходою майоріли синьо-жовті та червоно-чорні прапори та лунали гасла «Слава Україні!», «Героям Слава!», «Єдність!», «Слава запорожцям!», «Україні самостійність!», «Запоріжцям – рідну мову!», «Збережемо Хортицю!» «Чисте небо – чисту воду українському народу!»
До цього 1 серпня відбулось вшанування пам’яті дослідника Запорозької Січі академіка Дмитра Яворницького в тогочасному Дніпропетровську (тепер Дніпрі), 2 серпня делегації усіх областей України та Кубанського козацтва розташувались в наметовому таборі на Олексіївській затоці Дніпра, 3 серпня було організовано наукову конференцію з історії Запорозької Січі в Нікополі, а 4 серпня відбулось вшанування пам’яті кошового Запорозької Січі Івана Сірка та відкриття пам’ятного хреста на Могилі Пам’яті.
Заходи відбувалися на хвилі національного піднесення після проголошення Декларації про державний суверенітет 16 липня 1990 р. і були спрямовані проти московського компартійного режиму в Україні. Козацькі землі побачили тисячі синьо-жовтих прапорів, нащадки козаків згадали своє коріння і вголос заявили про свою ідентичність, а через рік Україна стала незалежною державою.

Share this post

нет
scroll to top