У Запоріжжі виставили на повторну приватизацію підприємство, яке розграбували російські власники

ЗАлК, на якому знищили унікальне виробництво, виставили на повторний продаж за 152 мільйони

Завтра, 6 серпня, Фонд держмайна (ФДМУ) проведе аукціон з приватизації державного пакета акцій Запорізького виробничого алюмінієвого комбінату (ЗАлК), повідомили у пресслужбі ФДМУ.

Онлайн-аукціон пройде в електронній торговельній системі Прозорро.Продажі зі стартовою ціною майже 151,9 млн грн.

ЗАлК, як зазначили у ФДМ, є чудовим brownfield-проектом, оскільки розташований у Запоріжжі, поруч з автодорогою національного значення Н08.

Серед переваг об’єкта – велика загальна площа приміщень і земельної ділянки.

Новий власник може розглядати об’єкт ведення бізнесу або його релокації.

На балансі АТ перебувають 1497 зареєстрованих одиниць нерухомого майна та інфраструктури загальною площею 370,93 кв. м.

Також до об’єкта входить 291 одиниця транспортних засобів і спецтехніки.

Об’єкти нерухомості, що перебувають у власності АТ, розташовані на 25 зареєстрованих земельних ділянках загальною площею 216,08 га.

На балансі підприємства обліковуються 18 об’єктів державної власності, які не ввійшли до статутного капіталу товариства та залишилися в державній власності (два укриття, прилади, радіостанції, інженерні мережі, автодороги тощо).

Проте у підприємства є заборгованості, зокрема, прострочена кредиторська заборгованість підприємства становить 6,44 млрд грн.

За умовами аукціону новий власник зобов’язаний протягом 18 місяців з дати переходу права власності забезпечити погашення заборгованості із зарплати і перед бюджетом, а також протягом шести місяців не допустити звільнення працівників ЗАлКу, відповідно до вимог статей 40 і 41 Кодексу законів про працю України.

Нагадаємо, що ЗАлК був єдиним виробником первинного алюмінію в Україні.

Проте у 2000-х він перейшов у власність до російських компаній, які фактично знищили виробництво.

Перша приватизація АТ “ЗАлК” відбулась у 2001 році, коли Фонд держмайна продав 68,01% акцій заводу компанії “АвтоВАЗ-Інвест”.

За умовами договору, інвестор мав заплатити 380 млн грн за акції, а також погасити борги заводу у розмірі $75 млн перед Укрексімбанком.

Проте АвтоВАЗ-Інвест, а також кіпрська Velbay Holdings Олега Дерипаски, на яку у 2007 році переоформили акції, з заборгованістю так і не розібралися.

Окрім цього пакета, Дерипасці вдалося придбати ще 29,5% акцій комбінату на вільному ринку.

Внаслідок цього росіянин зосередив контроль над 97,5% акцій ЗАлК.

У 2012 році Україна через суд розірвала договір купівлі-продажу пакета акцій ЗАлК в розмірі 68,01% через невиконання інвестором своїх зобов’язань.

У 2015 році після остаточного рішення Верховного суду ці акції перейшли Фонду державного майна.

Водночас у Дерипаски залишилися 29,54% акцій, які були оформлені на кіпрську Velbay Holdings.

На початку 2023 року, вже після початку повномасштабного вторгнення, Україна стягнула ці акції через Вищий антикорупційний суд у межах санкцій проти Дерипаски, а до Фонду держмайна вони потрапили в лютому 2024 року.

За даними ФДМУ, російські власники за 14 років “фактично розграбували підприємство і знищили унікальне виробництво первинного алюмінію”.

Як зазначають у Запорізькій ОВА, “внаслідок неефективного управління попередніми приватними власниками підприємство перебуває у важкому фінансово-економічному становищі.

Наразі основним джерелом доходу підприємства є передача майна в оренду.

Аби припинити накопичування збитків та подальше знищення підприємства, державний пакет акцій товариства «ЗАлК» виставлено на приватизацію.

Новий власник, готовий інвестувати у проєкт, зможе змінити профіль діяльності підприємства – створити на його базі, наприклад, унікальний технопарк чи об’єкт промислового туризму”.

ЗАЛК, 12.04.2023 – фото: Facebook/ Фонд державного майна України

Сообщение У Запоріжжі виставили на повторну приватизацію підприємство, яке розграбували російські власники появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top