Окупаційні телеграм-канали поширили фейкове відео про втечу за кордон особистого лікаря Зеленського

Наприкінці липня 2024 року в медіа та соцмережах окупаційної влади поширився ролик про те, що лікар українського президента не повернувся із закордонної конференції — про це нібито повідомила ВВС з посиланням на розслідування Bellingcat.

Так, окупаційний телеграм-канал «Запорожский Вестник» опублікував це відео про неназваного персонального ендокринолога Володимира Зеленського, який не повернувся до України після поїздки на конференцію у Великій Британії.

«Личный эндокринолог Владимира Зеленского не вернулся с медицинской конференции в Лондоне.  Специалист пропал вечером 14 июля, когда после конференции не вернулся в свой номер в Ritz. Его исчезновение обнаружилось на следующий день. А уже 16 июля стало известно, что доктор направился в центр для украинских мигрантов в Париже. Предполагается, что он добирался до французской столицы на автобусе около 10 часов. Эндокринолог обратился в префектуру Парижа за временной защитой. Это позволит врачу получить вид на жительство во Франции на срок от шести месяцев до трех лет, а также поддержку в получении жилья. Ситуация вокруг Зеленского стремительно ухудшается, кто следующий предаст своего фюрера?», — зазначив телеграм-канал.

У жодній публікації у ЗМІ чи соцмережах з роликом від BBC немає прямого посилання на першоджерело, лише на головну сторінку сайту британської медіакорпорації. На сайті та верифіковних акаунтах BBC в соцмережах (Facebook, X, Instagram, YouTube, TikTok) немає жодної згадки про це відео, як  і в розслідувальному проєкті Bellingcat.

Вірусне відео не схоже на ті, що розповсюджує у своїх соцмережах BBC. Короткі вертикальні ролики медіакорпорації супроводжуються коментарями дикторів, а не субтитрами. Використані у вірусному ролику фото та відео не мають відношення безпосередньо до подій, що описуються, і, судячи з усього, взяті з відкритих джерел. При цьому, наприклад, фрагмент про те, як лікар нібито запросив у Франції притулок, супроводжується кадрами з українсько-польського кордону.

24 липня Bellingcat опублікував твіт зі скріншотом з вірусного відео, який супроводжував коментарем: «Нам відомо про значну кількість фейкових відеороликів, які з’являються в соціальних мережах і помилково видаються за репортажі BBC, які містять «розслідування Bellingcat»». Представники проекту зазначили, що «у всіх цих роликах ви не зможете почути промову учасників, інформація подається аудиторії лише у текстовому вигляді». Твіт поширив журналіст-розслідувач ВВС Шаян Сардарізаде.

Першим відео опублікував 19 липня 2024 Telegram-канал «Шейх Тамір». Цей ресурс неодноразово було викрито  у поширенні недостовірної інформації, зокрема фейкового ролика ВВС у березні 2024 року.

Джерело: 061.ua

Share this post

нет
scroll to top