Мін’юст США намагається конфіскувати понад $200 мільйонів у «справі Лазаренка»

Міністерство юстиції Сполучених Штатів через процедуру цивільної конфіскації у тривалому судовому процесі намагається конфіскувати понад 200 мільйонів американських доларів у колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка на користь України.

Про це в інтерв’ю Голосу Америки заявила керівниця міжнародного підрозділу відділу з питань відмивання грошей і повернення активів Міністерства юстиції США Мері Батлер, передає Укрінформ.

«Справа досі не завершена. Але я рада повідомити, що ми досягли ще одного рішення, яке наближає нас до можливості отримати остаточне рішення щодо конфіскації. Тоді пан Лазаренко може оскаржувати, скільки йому завгодно. Але ми й нині рухаємося вперед. Може йтись про понад 200 мільйонів доларів. Це багато грошей і багато чутливих питань», – сказала вона.

Батлер додала, що Лазаренка було засуджено в суді Північного округу Каліфорнії в Сан-Франциско, де він відбув покарання близько 6 років у в’язниці; водночас обсяг звинувачень у справі, за якою Лазаренка було визнано винним, був значно вужчим за обвинувачення, які знаходяться в юрисдикції Міністерства юстиції США.

Серед інших справ, якими займається Міністерство юстиції США, Батлер також згадала висунення обвинувачення особам, пов’язаним із підсанкційним колишнім соратником Януковича Сергієм Курченком.

Як повідомлялося, справа США проти Лазаренка щодо конфіскації заморожених активів українського експрем’єра триває з 2004 року. Цей процес відбувається окремо від справи, за якою Лазаренку був винесений тюремний термін та великий штраф.

Для того, щоб конфіскувати заморожені активи, уряд США має довести, що це саме ті гроші, які Лазаренко незаконно вивів свого часу з України.

Оскільки це зробити складно, в тому числі, з урахуванням термінів процесу, сторони вирішили досягти мирової угоди.

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3892425-minust-ssa-namagaetsa-konfiskuvati-ponad-200-miljoniv-u-spravi-lazarenka.html

Сообщение Мін’юст США намагається конфіскувати понад $200 мільйонів у «справі Лазаренка» появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top