Що треба зробити перед початком нового навчального року — поради від запорізьких лікарів

Що треба зробити перед початком нового навчального року - поради від запорізьких лікарів

Батькам рекомендують перевірити, чи є у їхніх дітей щеплення від смертельних хвороб

Перед початком нового навчального року лікарі рекомендують батькам перевірити актуальність щеплень у своїх дітей. Про це повідомили на сайтах ЗОВА і ЗО ЦКПХ .

Тим паче, що у Запоріжжі та області будують підземні школи, де діти будуть займатись офлайн. Крім того, у частині шкіл вже практикувався змішаний формат навчання.

Читайте також: У Кушугумській громаді побудують «підземну» школу – коли завершать роботи

Про важливість дотримання графіку щеплень нагадав генеральний директор Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони Здоров’я України Тарас Тищенко під час брифінгу в медіацентрі при ЗОВА.

1 серпня розпочалась всеукраїнська кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця, яка триватиме до кінця року.

Вакцинуватись, можливо, прийдеться не тільки школярам, а і їхнім  батькам. Щеплення від цих хвороб необхідні дітям, які пропустили планові щеплення за Національним календарем профілактичних щеплень, а й дорослим, які не отримали ревакцинацію від дифтерії та правця.

По досягненню 26 років дорослі мають проходити ревакцинацію від кашлюку, дифтерії та правцю кожні 10 років.

«В області зареєстровано понад 230 дітей старше 1 року, які не були провакциновані від кашлюку, дифтерії та правцю. Хоча зробити це було потрібно обов’язково, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. Ще 2500 дітей та 10 тисяч дорослих в Запорізькій області мають ревакцинуватися» , – повідомив Тарас Тищенко.

За його словами,  дорослі старше 30 років, які не пам’ятають, коли робили щеплення від кашлюку, дифтерії та правцю, мають його зробити.

У Запорізькій області є понад 30 тисяч доз необхідної вакцини, які відповідають міжнародним стандартам і зберігаються з дотриманням вимог «холодового ланцюга».

«В серпні батьки з дітьми мають звернутися до сімейних лікарів та перевірити актуальність наявних щеплень перед початком навчального року в школі. Долучайтесь до вакцинації та захистіть себе від хвороб» , – порадив мешканцям Запоріжжя та області Тарас Тищенко.

У Міністерстві охорони здоров’я повідомляють, що вакцинація від кашлюку, дифтерії та правцю — безоплатна. Попередньо потрібно звернутись до свого сімейного лікаря.

За підсумками 2023 року рівень вакцинації проти дифтерії та правця серед українців на 37% нижчий, ніж в країнах ЄС.

Читайте також: Кількість онкохворих може зрости – як війна впливає на здоров’я українців

А, між тим, дифтерія та правець смертельно небезпечні. Вакцинація — єдиний спосіб захиститися, причому ефективність щеплення становить 95-100%.

Де зробити щеплення

Зробити щеплення можна в будь-якому пункті вакцинації в Запоріжжі та в Запорізькому районі.

Адреси всіх доступних пунктів рутинних щеплень –  https://cutt.ly/VezP8X3n

Ми писали, що новий навчальний рік почнеться не 1 вересня — Кабмін визначив дату.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top