Стіл для найсміливіших із нас – нова традиція вшанування пам’яті захисників України

29 серпня, у День пам’яті Захисників України, відбудеться акція “Стіл пам’яті”. У ресторанах і закладах, які приєднаються до ініціативи, один столик залишатиметься заброньованим на весь день.

Це стіл у пам’ять про загиблих Захисників України.  Акцію ініціювала Марія Грабар у пам’ять про коханого Іллю Грабара, який поліг у бою за Україну, та інших полеглих героїв.

Торік до неї долучилися 100 закладів. Цьогоріч акцію проводять спільно з Платформою пам’яті Меморіал.

Мета організаторів – масштабувати її та зробити сталою. Традиція сервірувати Стіл пам’яті має американське походження, утім близька й українцям, в звичаях яких є ставити посуд для вшанування покійних родичів.

Марія Грабар

Ресторани і кафе, які долучаться до акції, забронюють 29 серпня один столик у своєму закладі. Він буде гарно сервірований – наче чекає гостя, який от-от має прийти.

Організатори нададуть рекомендації щодо сервірування, а також надішлють табличку, яку слід розмістити на столику.

Марія Грабар каже: дізналася про акцію від знайомого американського військового.   Він розповів, що у США проводять День пам’яті, коли вшановують всіх полеглих за Батьківщину військових, і тоді вдома та у закладах сервірують столик для них.  Порадив, що таку акцію можна зробити і в Україні, сам придумав текст для табличок, які ставлять на стіл.

Марія оформила їх, зробила презентацію, змінила символи – на ті, які близькі українській культурі.

«Наприклад, соняхи – як символ Дня пам’яті Захисників, свічка – символ життя, що обірвалось (а в США червона троянда символізує пролиту кров, сіль – сльози рідних, лимон – їхню гірку долю)», – каже ініціаторка акції.

Ідею Марії, якою вона поділилася у соцмережах торік, охоче підтримали.

«У Києві власниця одного весільного агентства разом із командою своїх декораторів засервірувала по столику в 15 чи 20 закладах. Бачила, що у Вінниці люди зробили те саме і роздрукували табличку взагалі зі скріншота. Для мене це теж було приємно, що вони долучилися. Так торік ми назбирали сто закладів», – ділиться Марія Грабар.

Цьогоріч акцію організовують спільно з платформою пам’яті Меморіал. Мета організаторів – зробити її загальнонаціональною та сталою, аби традиція продовжувалася щороку.

«Місія Меморіалу – творити культуру співчуття і пітримки, нову культуру пам’яті; щоби люди, рідні яких полягли на фронті, не залишалися наодинці зі своїм болем. Як написано на табличці для Стола пам’яті: «Пригорнімо тих, хто несе у своїх душах тягар утрати». Ми відгукнулися на акцію Марії, адже вона дуже близька нам ціннісно», – каже Юлія Лозинська, шеф-редакторка Меморіалу.

Ресторани, охочі долучитися до ініціативи пам’яті та вшанувати полеглих захисників, можуть зголошуватися, заповнивши коротку форму:            https://forms.gle/RFkKFpWQMhX1UTxc7

Довідка: Фонд імені Іллі Грабара – благодійна організація, створена у пам’ять про полеглого захисника Іллю Грабара. Фонд підтримує розвиток дітей, спортивні організації, фінансує змагання, допомагає громадським організаціям, які опікуються дітьми з різними недугами. Ілля Грабар – народився у селі Капулівка Дніпропетровської області. Навчався у Литві, потім закінчив Харківську державну академію дизайну і мистецтв. Оселився на Київщині. Працював у творчих сферах: дизайн, музика, танці. Побудував кар’єру саундпродюсера. З початком повномасштабної війни вступив до лав Збройних сил України та став на захист рідної країни. Поліг у бою під Бахмутом на Донеччині 24 грудня 2022 року. Йому було 33 роки.

Платформа пам’яті Меморіал – це громадська організація, яка створює нову культуру пам’яті в Україні. Команда збирає історії загиблих захисників і захисниць та цивільних жертв, вивчає і створює нові традиції пам’яті. Наразі Меморіал розповів історії понад 7500 історій людей, життя яких забрала росія.

Читайте також: Окупанти перекинули війська із Запорізької області на інший напрямок фронту

 

У мирні та воєнні часи залишаємося разом, бо лише так ми є сильнішими. Долучайтеся до телеграм каналу Форпост медіа.
Усі ми тут — https://t.me/forpost_zp

 

Share this post

нет
scroll to top