Приватизація Запорізького алюмінієвого комбінату провалилася – в чому причина

Приватизація Запорізького алюмінієвого комбінату провалилася – в чому причина

Аукціон не відбувся через відсутність учасників

Аукціон з приватизації 97,55% акцій АТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» (ЗАлК), який був призначений на 6 серпня, не відбувся через відсутність учасників. Про це повідомили на сайті Prozorro.Продажі.

Читайте також: На один державний банк більше — «Мотор-Банк» та інше майно В’ячеслава Богуслаєва націоналізують

Фонд державного майна сподівався продати ЗАлК, який колись був єдиним виробником первинного алюмінію в Україні, за 151,86 млн грн. За правилами, після невдалої першої спроби призначили новий аукціон зі зниженою вдвічі стартовою ціною 75,93 млн грн на 14 серпня.

Зазначимо, що Україна вдруге приватизує Запорізький алюмінієвий комбінат. Перша приватизація АТ “ЗАлК” відбулась у 2001 році, коли Фонд держмайна продав 68,01% акцій заводу компанії “АвтоВАЗ-Інвест”. За умовами договору, інвестор мав заплатити 380 млн грн за акції, а також погасити борги заводу у розмірі $75 млн перед Укрексімбанком. Проте АвтоВАЗ-Інвест, а також кіпрська Velbay Holdings Олега Дерипаски, на яку у 2007 році переоформили акції, із заборгованістю так і не розібралися.

Окрім цього пакета, Дерипасці вдалося придбати ще 29,5% акцій комбінату на вільному ринку. Внаслідок цього росіянин зосередив контроль над 97,5% акцій ЗАлК.

Приватизація Запорізького алюмінієвого комбінату провалилася – в чому причина

У 2012 році Україна через суд розірвала договір купівлі-продажу пакета акцій ЗАлК в розмірі 68,01% через невиконання інвестором своїх зобов’язань. У 2015 році після остаточного рішення Верховного суду ці акції перейшли Фонду державного майна.

Водночас у Дерипаски залишилися 29,54% акцій, які були оформлені на кіпрську Velbay Holdings.

На початку 2023 року, вже після початку широкомасштабного вторгнення, Україна стягнула ці акції через Вищий антикорупційний суд у межах санкцій проти Дерипаски, а до Фонду держмайна вони потрапили в лютому 2024 року.

Попри наявні проблеми, Запорізький алюмінієвий комбінат є доволі перспективним підприємством.

Приватизація Запорізького алюмінієвого комбінату провалилася – в чому причина

У власності підприємства знаходиться 1 497 об’єктів нерухомості загальною площею 370 929,85 м². Виробництво розташоване на 25 зареєстрованих земельних ділянках загальною площею 216,0856 га. Також на рахунку ЗАлКу ще й 291 одиниця транспорту та спецтехніки.

За умовами аукціону новий власник зобов’язаний протягом 18 місяців погасити всі наявні заборгованості по заробітній платі та перед бюджетом. Одним із пунктів також є те, що протягом 6 місяців не можна допускати звільнення працівників.

Раніше ми писали, що на націоналізованому «Запоріжтрансформаторі» формують наглядову раду для контролю за діяльністю та фінансами.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top