Як під час війни живе та працює прифронтова Кушугумська громада

Кушугумська громада (селища Кушугум, Балабине, Малокатеринівка) Запорізької області розташована в 15-километровій зоні від лінії фронту. Тому ворог обстрілює її території майже з усіх видів озброєння.

Прильоти: відновлення будівель та компенсація постраждалим

Голова Кушугумської громади Володимир Сосуновський

За словами голови громади Володимира Сосуновського, внаслідок обстрілів з початку повномасштабного вторгнення було пошкоджено біля 350 приватних будинків, чотири зруйновано повністю, також пошкоджено заклади освіти та приватні підприємства. Тільки в Малокатеринівці (знаходиться найближче до фронту) і тільки під час одного обстрілу, який тривав майже годину, значних руйнувань зазнали 163 оселі, постраждало чотири особи.


– Але завдяки дії державних програмам та підтримці благодійних фондів і волонтерів, пошкоджені будівлі, де це можливо, частково або повністю відновили, – каже Володимир Сосуновський. – Майже усі постраждалі вже отримали допомогу, у тому числі грошову компенсацію. В нас є юрист та архітектор, які за потреби допомагають людям подавати заявки на «єВідновлення». Ми одні з лідерів по цьому в реєстрі пошкодженого майна.

Постійними партнерами громади є благодійні фонди «Доркас», «Карітас Запоріжжя», «Посмішка ЮА», «Global Empowerment Mission», «World Central Kitchen», ГО «Офіс перспективного розвитку» (ФАО ООН), ГО Освітня фундація «Потенціал» за фінансування французької організації Актед. Вони неодноразово надавали грошову допомогу, продуктові наборі, паливні брикети, будівельні матеріали на відновлення постраждалих будинків та об’єктів цивільної інфраструктури.

Також Кушугумська громада в рамках Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) отримала екскаватор-навантажувач JCB, водонагрівачі, пральні машини, мікрохвильові печі, мотопомпу, відбійний молот, шини для спецтранспорту та інше – на загальну суму понад 3, 172 млн грн.

Кількість жителів у громаді навіть зросла…

Попри близькість фронту, за понад два роки повномасштабної війни на більш безпечні території України чи за кордон з території громади виїхало лише близько десяти відсотка місцевих жителів. Натомість приїхало багато вимушених переселенців з тимчасово окупованих міст та селищ.

Наразі, за офіційними даними, в громаді зареєстровано близько 3000 ВПО. Показово, що станом на 2020 рік населення Кушугумської громади становило 17120 осіб, а зараз – 18300. Також тут є сім тисяч дачних будинків і близько десяти тисяч дачників, які приїздять на літній період.

Загалом у складних умовах воєнного стану усі місцеві комунальні та державні служби працюють без збоїв. Є навіть нові досягнення та цікаві проєкти.

«Нові горизонти» в умовах воєнного стану

Так, напередодні 2024 року завершено капітальний ремонт сучасного укриття в Кушугумській гімназії «Інтелект», що дозволило одними з перших в області перейти до навчання за змішаною формою.

Будується підземна школа також у Балабинському ліцеї «Престиж».

Крім того, на початку цього літа запрацював простір розвитку для людей похилого віку «Збережемо досвід та відкриємо нові горизонти». Тут проводяться заходи з цифрових навичок; з культурної, фізичної, соціальної та психологічної інтеграції; із зміцнення потенціалу людей похилого віку; спортивні активності; надаються різні соціальні, медичні та психологічні послуги.

Також на території громади створено добровільну пожежну команду (місцева пожежна охорона). Було відремонтовано стару пожежну машину, облаштовано приміщення для чергування, налагоджено зв’язок з ГУ ДСНС в Запорізькій області. На додачу команда МПО отримала від обласного управління ДСНС ще одну автоцистерну, а селищна рада передала УАЗ та бортовий автомобіль. Підрозділ активно працює і навіть допомагає сусіднім громадам – зокрема виїжджали у Степногірск ліквідувати пожежі після ворожих прильотів.

– У нас також найкращій, я вважаю, цілодобовий опорний пункт поліції, – каже Володимир Сосуновський. – Це три поліцейських громади, у розпорядженні яких знаходяться три службові авто. Працюють відмінно. До речі, добровільна пожежна команда розташована на одному майданчику із пунктом поліції. Також є на чергуванні медичний працівник. Це такий собі міні безпековий центр.

«Овочі – свої, дуже смачні!»

Ринок у Кушугумі невеличкий. Продають переважно овочі та фрукти зі своїх городів та садів. А ще – квіти.

– Ринок у нас маленький, бо ми живемо неподалік від Запоріжжя. Кожні 15 хвилин маршрутка їде. Багато хто працює там, та й у більшості свої городи є, – каже місцева продавчиня. І додає:

– Але дивиться, які овочі! Свої, дуже смачні, і недорого. Помідори, огірки, кабачки, баклажани, – все сама вирощувала. Тільки-но з грядки!

Дійсно, овочі дуже свіжі, відбірні, а ціни десь на десять-п’ятнадцять гривень дешевше, ніж у Запоріжжі.

Стара проблема стала ще гострішою: влітку – майже без води

Але є в громаді і не вирішені проблеми. Одна з найбільш актуальних – нестача питної води. Особливо влітку.

Цій проблемі вже багато років. Питна вода до громади поставляється із Запоріжжя (довгий час постачальником було запорізьке КП «Водоканал», наразі
– КП «Облводоканал») у такий послідовності – Балабине, Кушугум, Малокатеринівка. І кожного літа із початком поливного сезону починалися перебої із водою. Саме у використанні питної води для поливу присадибних і дачних ділянок постачальники послуги бачать корінь проблеми. Тому влітку у селищі Балабине вода у кранах ще є – тільки тиск зменшується, а вже у Кушугумі спостерігаються перебої, а до Малокатеринівки вода нерідко зовсім не доходить.

– У 2018 році ми побудували нову насосну станцію у Кушугумі, і проблему подачі технічної води для поливу городів майже вирішили, – каже Володимир Сосуновський. – Але після підриву росіянами Каховської ГЕС вода пішла, непридатними стали практично усі 11 насосних станцій у громаді. Тому й люди знов почали поливати городи питною водою.

В Малокатеринівці вода у кранах цього року зникла вже 3 червня. Але й наприкінці літа жителі так само скаржаться на те, що вода з’являється лише вночі – і це в кращому випадку.

– Десь у липні після навали скарг від мешканців «Облводоканал» повідомив, що на максимум збільшив об’єми подачі води, – зауважив голова громади.– Але збільшення тиску майже одразу призвело до пориву трубопровода. Тож тут без заміни старих малопропускних водопровідних мереж не обійтися. Але це величезні кошти, яких просто немає. Тому поки що підвозимо питну воду у цистернах. А жителі заповнюють свої так звані «басейни», які є майже на кожному подвір’ї…


А як із підведенням технічної води? За словами керівництва «Облводоканалу», найближчим часом відновити таке водопостачання теж неможливо, адже прокласти водогін до річки Дніпро технічно складно і витратно. Хоча наразі підприємство веде перемовини з міжнародними організаціями – можливо вони допоможуть із трубами та потужними насосами, щоб якось діставатись до Дніпра.

Фото автроки та з архіву Кушугомської громади

Сообщение Як під час війни живе та працює прифронтова Кушугумська громада появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top