Минув Яблучний Спас: дещо з історії яблук від краєзнавця Юрія Фоменка

Дніпровський історик, еколог та краєзнавець Юрій Фоменко навів декілька фактів про героїв недавнього Свята. Цей Спас ще називають Великим, бо цього дня церква святкує Преображення Господнє.

На нашій планеті нараховується понад сім тисяч сортів яблук, тобто якщо їсти по одному яблуку нового сорту кожен день, щоб спробувати всі сорти, потрібно витратити понад 20 років.
Яблуневі сади покривають на поверхні нашої планети площу близько п’яти мільйонів гектарів.
За дослідженнями археологів яблука почали вживати у їжу 8,5 тисяч років тому.
Сучасний генетичний і видовий аналіз вказує на дві можливі прабатьківщини яблук — Туреччину та Центральну Азію.
До Європи яблука потрапили завдяки римським солдатам і в давнину вважались розкішшю і були ознакою багатства. Яблука були обов’язковими фруктами на столах заможних греків та римлян.
Пальму першості по виробництві яблук без сумнівів отримує Китай, срібло отримує США. У Європі найбільшу кількість яблук вирощує Польща.
Сумарний об’єм води, яку використовують для вирощення одного яблука вагою 150 грамів близько 125 літрів, а для виготовлення одного літра яблучного соку потрібно понад 1100 літрів води.
Яблуня-довгожителька зростає в США, на Мангеттені. У далекому 1647 році її посадив у своєму саду Пітер Стайвесант. І до цього дня яблуня дає плоди.
Яблуку належить важлива роль у міфології. Відповідно до грецької міфології, золоте яблуко стало причиною Троянської війни, а в міфології скандинавів цей фрукт був їжею богів, він дарував молодість і силу (За легендою, древньогрецький бог Парис повинен був вирішити суперечку між Герою, Афіною і Афродітою, вручивши одній із них яблуко з написом «Прекрасна». Гера обіцяла Парису владу, Афіна – військову славу, Афродіта – найпрекраснішу з жінок Олену, дружину Менелая, царя Спарти. Парис вручив яблуко Афродіті, а потім викрав Олену, що й спричинило Троянську війну. Так з’явився крилатий вислів «Яблуко розбрату»).
Яблуко середніх розмірів містить близько 80 калорій.
Найважче яблуко, коли-небудь вирощене, важило близько 1,3 кілограма.
Яблука і троянди належать до одного сімейства Рожеві, як до речі й багато інших відомих нам одомашнених рослин, такі як груша, мигдаль, абрикос, вишня, слива, малина, персик і багато інших.
Символ яблука дуже широко поширений у геральдиці, він красується на вісімдесяти гербах.
За відомою легендою, закон всесвітнього тяжіння був відкритий Ньютоном, який начебто спостерігав, як в саду падають яблука Ісаак Ньютон.Яблуко, вирощене до 30-річчя української Незалежності
Герб села Підлісне – у Деражнянській міській громаді Хмельницького району Хмельницької області.
У середньовічних алхіміків яблуко було символом знання, а в нинішній час надкушене яблуко є логотипом розробника персональних та планшетних комп’ютерів, аудіоплеєрів, смартфонів, програмного забезпечення та цифрового контенту компанії Apple.
В Кролевці зростає яблуня у вигляді куща, який за площею займає близько десяти соток. Орієнтовний вік – понад 200 років. У яблуні давно вже немає її первісного материнського стовбура, а налічують близько 15 стовбурів-гілок, що приросли до землі.
Особливістю яблуні (досі ця властивість не була відома) є її здатність до самостійного вкорінення гілками. Віття нахиляється до землі та пускає коріння, коли один зі стовбурів відмирає. Так яблуня продовжує собі життя. Набравшись сил, вже не гілки, а дерева підійматися знову догори, рясно вкриваючись квітками навесні й червоно-білими, приємними на смак яблуками восени.
На фото: Юрій Фоменко

Сообщение Минув Яблучний Спас: дещо з історії яблук від краєзнавця Юрія Фоменка появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top