Google незаконно монополізувала інтернет-пошук, вважає американське правосуддя

Суд у США постановив, що компанія Google порушила антимонопольне законодавство, витративши мільярди доларів на створення незаконної монополії та ставши світовою пошуковою системою за замовчуванням. Таке рішення ухвалив суддя міста Вашингтон Аміт Мета 5 серпня, повідомляє Reuters.

Google контролює близько 90 відсотків усього ринку інтернет-пошуку й 95 відсотків цього ринку на смартфонах.

Суддя Аміт Мета стверджує, що лише 2021 року компанія Google заплатила 26,3 мільярда доларів, щоб зробити свій пошуковик на смартфонах і в браузерах за замовчуванням, а також щоб зберегти своє володіння більшістю акцій на ринку.

“Місце опції за замовчуванням є надзвичайно цінним активом. Навіть якби після спливання терміну угоди новачок на ринку взяв участь у тендері за таке місце, ця компанія могла б стати повноцінним конкурентом лише за готовності приносити партнерам мільярди доларів прибутку й повністю компенсувати будь-яке падіння прибутків унаслідок зміни”, – написав Мета.

“Google, авжеж, визнає, що втрата налаштувань різко вплинула б на їхній дохід. Наприклад, Google розрахувала, що втрата позиції “за замовчуванням” у браузері Safari призвела б до значного падіння кількості запитів і втрати мільярдів доларів прибутку”, – додав суддя.

У Google зазначили, що планують оскаржувати рішення суду. “Це рішення визнає, що Google пропонує найкращий пошуковик, але підсумовує, що нам не можна забезпечувати легкий доступ до цього пошуковика”, – йдеться в заяві компанії.

Це рішення є першою значною перемогою федерального уряду в боротьбі з ринковим домінуванням компаній-гігантів у галузі технологій, пише видання.

 

Сообщение Google незаконно монополізувала інтернет-пошук, вважає американське правосуддя появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top