Спрогнозували подорожчання газу в Україні: коли та чому

Українські споживачі можуть зіткнутися з незначним подорожчанням газу після 2024 року

З 2025 року українські споживачі можуть відчути невелике підвищення цін на газ у зв’язку з можливим припиненням транзиту російського газу через українську газотранспортну систему. Про це повідомив Сергій Макогон, колишній керівник Оператора ГТС України, в інтерв’ю виданню «LIGA.net».

За словами Макогона, потенційне підвищення ціни на газ очікується на рівні близько 3%, що не повинно викликати серйозних проблем для споживачів. Зокрема, вартість транспортування газу у внутрішній системі може зрости з 0,2 грн до 0,6 грн за кубічний метр. Проте, навіть при ринковій ціні в 12 грн за кубометр, збільшення на 40 копійок буде менш ніж 3% і не матиме значного впливу на кінцевих споживачів.

«Порівняно з підвищенням цін на електроенергію, яке влітку сягнуло 60%, очікуване подорожчання газу навіть на 5-10% не стане серйозною проблемою», — підкреслив Макогон.

Чинний контракт на транзит російського газу через Україну діє до кінця 2024 року, і після цього Україна не планує продовжувати домовленості щодо транзиту.

Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top