«Укргідроенерго» замовило розробку проєкту захисних споруд на ДніпроГЕС вартістю майже 200 мільйонів гривень

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

"Укргідроенерго" замовило розробку проєкту захисних споруд на ДніпроГЕС вартістю майже 200 мільйонів гривень

Пошкоджена ДніпроГЕС внаслідок російських обстрілів у 2024 році. Фото: Суспільне Запоріжжя

ПрАТПриватне акціонерне товариство «Укргідроенерго» підписало договір з ПрАТ «Укргідропроект» на проведення проєктних робіт для захисної споруди для Дніпровської гідроелектростанції у Запоріжжі. Сума угоди — 197,9 мільйона гривень.

Про це йдеться в тендері, розміщеному в електронній системі державних публічних закупівель «Prozorro».

"Укргідроенерго" замовило розробку проєкту захисних споруд на ДніпроГЕС вартістю майже 200 мільйонів гривень

Тендер на створення проєкту захисних споруд на ДніпроГЕС. Скриншот із платформи публічних закупівель «Prozorro»

Зазначається, що ПрАТ «Укргідпроект» має розробити до 31 грудня 2025 року проєкт захисної споруди для ГЕС-2 у структурі ДніпроГЕС. Зокрема, це є частиною робіт з подальшого відновлення роботи гідроелектростанції, пошкодженої внаслідок російських обстрілів навесні та влітку 2024 року. Вартість проєктування оцінили в 197,9 мільйона гривень:

«З метою забезпечення надійного захисту та відновлення безперебійної роботи обладнання Дніпровської ГЕС-2, у Замовника (ПрАТ «Укргідроенерго» — ред) виникла необхідність у виконанні проєктних робіт», — йдеться у тексті обґрунтування підстави до договору.

Втім закупівля була проведена без торгів. Деталей угоди та сам текст договору організатори тендеру не оприлюднили:

«Закупівля була проведена без торгів може здійснюватися без застосування відкритих торгів коли здійснюється закупівля товарів, робіт і послуг для проведення заходів, спрямованих на забезпечення захисту об’єктів підприємств, установ та організацій електроенергетичного комплексу , у тому числі для організації захисту їх працівників у частині будівництва», — йдеться у повідомленні.

"Укргідроенерго" замовило розробку проєкту захисних споруд на ДніпроГЕС вартістю майже 200 мільйонів гривень

Обґрунтування відсутності опублікованої угоди та непроведення відкритих торгів в тендері про проєк захисних споруд на ДніпроГЕС. Скриншот із платформи публічних закупівель «Prozorro»

Що відомо про атаку РФ по ДніпроГЕС

22 березня, армія РФ завдала вісім ударів по Дніпровській ГЕС у Запоріжжі. Через обстріл дві станції Дніпровської гідроелектростанції (ГЕС-1 та ГЕС-2) виведені з ладу також екоінспектори зафіксували витік нафтопродуктів у річку Дніпро.

25 березня 2024 року генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота повідомив, що внаслідок атаки на ДніпроГЕС енергосистема України втратила понад тисячу мегават потужності. А рятувальні служби досі розбирають завали одного із машинних залів станції. В Укргідроенерго зазначили, що на відновлення ДніпроГЕС потрібні роки.

3 квітня 2024 року екоінспектори знайшли 40 снулих рибин сріблястого карася, судака та білого амура в урочищі Вирва в Запоріжжі — там виявили підвищену лужність води, що може бути наслідком обстрілу армією РФ ДніпроГЕС. Аби ліквідувати наслідки забруднення через російську атаку по гідроелектростанції, необхідно рекультивувати земельні ділянки та провести очищення ґрунту, повідомив начальник Державної екологічної інспекції Південного округу Олег Бігдан.

1 червня армія РФ завдала нового удару по ДніпроГЕС. Стан електростанції оцінили як «критичний», повідомив Іван Федоров. Електростанція залишається виведеною з ладу.

Читати ще

"Укргідроенерго" замовило розробку проєкту захисних споруд на ДніпроГЕС вартістю майже 200 мільйонів гривень

Читати ще «Питання небезпеки затоплення немає»: Ігор Сирота про наслідки обстрілу армією РФ ДніпроГЕС у Запоріжжі

Share this post

нет
scroll to top