ТЦК мобілізували чоловіка з бронюванням: інцидент прокоментувала адвокат

На Львівщині представники ТЦК забрали на мобілізацію чоловіка, який мав бронюванням. Адвокат пояснила законність таких дій та розповіла, чим усе закінчилося.

Про це повідомляє Акцент з посиланням на Знай.юа.

«Мій клієнт був заброньований підприємством, але коли поїхав у відрядження у Львівську область, там його зупинили працівники ТЦК, і оскільки даних про бронювання чоловіка у спеціальному обліку не було, його доставили до військкомату. Там він дуже швидко пройшов ВВК та був оформлений у військову частину”, – розповідає адвокат Таміла Алексік.

Вона додає, що пізніше працівника-новобранця забрав керівник підприємства на підставі наявного у нього бронювання. Але у чоловіка тепер є проблема, тому що він уже отримав статус військовослужбовця – відповідно за СОЧ (самовільне залишення частини) проти нього відкрито кримінальне провадження.

Чому ТЦК можуть мобілізувати заброньованого?

Адвокат пояснює, що всі заброньовані громадяни мають перебувати на спецобліку, а інформація про них має з’являтися у системі «Оберіг».

«Всі заброньовані громадяни повинні перебувати на спеціальному обліку, але з якихось невідомих причин туди потрапляють не всі. Таке часто траплялося на початку війни, а зараз таких випадків побільшало. Тобто коли є список заброньованих працівників за певним підприємством, але в ТЦК цей список, затверджений та узгоджений на рівні Міноборони, з якихось причин не передали і на спецобліку людей зі списку немає”, – розповідає Таміла Алексік.

Через такі «нестиковки» і трапляється, що заброньовані працівники потрапляють у неприємні ситуації, коли їх перевіряють представники ТЦК, а даних про бронювання в системі «Оберіг» про них немає.

«Тому громадянам потрібно керуватися правилами військового обліку, затвердженими Кабміном. А саме – положенням, яке передбачає, що у разі зміни військово-облікових даних, сам військовозобов’язаний повинен повідомити про це ТЦК та СП. Тобто, якщо особа заброньована і має відповідні підтверджуючі документи, воно має протягом 7 днів надати цю інформацію до ТЦК та написати відповідну заяву», – пояснює Таміла Алексік.

Адвокат зазначає, що найкращий варіант – зробити це самостійно, відвідавши військкомат, бо, на жаль, система спецобліку не зовсім нормально працює.

Якщо дійде до того, що заброньований чоловік уже потрапив до військової частини, тоді його адвокату треба буде доводити, що людину забрали до ТЦК незаконно, а також незаконно оформили до військової частини. Це дуже стомлюючий процес.

Підписуйтесь на Акцент в


Share this post

нет
scroll to top