Аномальна спека повертається — коли Запоріжжя накриє африканське тепло

Аномальна спека повертається - коли Запоріжжя накриє африканське тепло

Коли очікувати спекотну погоду в країні

В Україну, зокрема у Запоріжжя, знову наближається африканська спека. Посуха в багатьох регіонах лише посилюватиметься. Про це розповів синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

Читайте також: Метеорний потік Персеїди — у Запоріжжі спостерігали видовищний зорепад (відео)

Пік спеки припаде на 15 серпня, а першими спекотну погоду зустрінуть західні та південні області України.

«Є висока ймовірність надходження тропічного африканського повітря в північні широти, що призведе до нової хвилі спеки в багатьох європейських країнах. Очікується, що пік спекотної погоди припаде 15 серпня. У цей період максимальні добові температури можуть досягати місцями +40 °С і вище», — йдеться в повідомленні.

Однак вже у другій половині місяця очікується поступове зниження температурного фону. На це впливатиме одразу кілька факторів: зменшення тривалості світлового дня та висоти сонця, перебудова синоптичних процесів на більш зональний характер, збільшення хмарності.

«Тому основна частина дощів випадатиме у другій і третій декаді серпня, але з урахуванням підвищеного атмосферного тиску і пригніченої циклонічною діяльністю кількість опадів по всій Україні прогнозується невеликою і може становити лише 30 – 60% від кліматичної норми, що відповідає приблизно 15 – 40 мм. Подібна тенденція вкрай негативно позначиться на стані рослинності в багатьох областях України, а також призведе до подальшого зниження рівня річок переважно на Лівобережжі країни. Надзвичайно високим збережеться і рівень пожежної небезпеки (крім західних областей)», — зазначили синоптики.

Раніше ми писали, що за місяць у Запоріжжі зафіксували 10 температурних рекордів. Липень цього року відзначився надзвичайно тривалою спекотною і сухою погодою та став найтеплішим за увесь період спостережень.

Також ми писали, що суха спекотлива погода сприяє масштабним пожежам на природі. Ми писали, що через велику кількість пожеж на Хортиці рятувальники організували на острові додатковий пост.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top