Ліга націй: перспективи української збірної у турнірі

Менше ніж місяць залишається до старту чергового великого футбольного турніру збірних – 5 вересня розпочнеться Ліга націй. Участь візьмуть 54 команди, розбиті на 4 ліги та 14 груп. Україна проведе першу зустріч 7 вересня.

Вже зараз експерти оцінюють зразкову силу та шанси команд на успіх. З’явилися перші коефіцієнти букмекерів. Любителі футболу можуть зробити ставки на окремі матчі, вихід із групи, переможців турніру. В Україні сьогодні спортивні ставки функціонують на умовах обов’язкового ліцензування. У розділі Букмекери https://meta.ua/bookmakers/ на сайті Meta на сьогодні три легальні БК. За повідомленням експерта з беттингу Андрія Рубана, ставки на Лігу націй з’явилися в лініях Vbet і Фавбет.

Регламент Ліги націй та група України

Кількість учасників та регламент турніру постійно змінюється. Незмінним залишається поділ всіх команд на кілька дивізіонів. У першому розіграші Україна виграла групу ліги B і піднялася вище. Втриматись в еліті не вдалося. У 3-му розіграші Україна посіла 2-е місце у групі та залишилася у лізі B.

Відмінність нового сезону – у перехідних іграх. Раніше переможець групи підіймався нагору, а четверта команда опускалася нижче. Цього сезону додалося нововведення. Другі та треті команди з груп дивізіонів B і C гратимуть стики. Тож потрапити до ліги A наступного розіграшу можна буде і з 2-го місця – за умови перемоги у стикових іграх.

Суперники України групи B1 — Чехія, Грузія, Албанія. З кожним доведеться зіграти двічі. Україна усі «домашні» зустрічі проведе у Польщі та Чехії.

Календар ігор

Спершу українці поїдуть до Праги, де 7 вересня приймуть албанців. За три дні там же зіграють гостьовий матч із Чехією.

У жовтні Україна проведе дві гри у Польщі у ранзі господарів. Спочатку у Познані 14-го прийме Грузію, а 17-го – Чехію у Вроцлаві. Дуже важливо добре зіграти у цих двох зустрічах. Адже останні матчі ми проводимо на виїзді. 16-го листопада на Україну чекає поїздка до Грузії, а 19-го — до Албанії.

Важко такий календар назвати комфортним. З іншого боку, українська збірна вже звикла всі зустрічі грати за кордоном. Отже, цей фактор не повинен мати істотного значення.

Шанси України та суперників по групі

Поки що Favbet з українських ліцензійних БК виставив коефіцієнти на переможців групи B1. Україна одержала 2,75. Суперники оцінені так:

  • Чехія — 2,0;
  • Албанія — 5,0;
  • Грузія — 6,5.

Як бачимо, різниця між Україною та Чехією зовсім невелика. На думку експертів Фавбет, саме ці збірні поведуть основну боротьбу за перемогу у групі із прямим виходом у лігу A.

Оцінимо шанси всіх команд. Почнемо із суперників. Зазначимо, що усі грали на ЧЄ-2024.

Чехія на Євро виступила невдало — останнє місце після двох поразок та нічиї з грузинами. У кваліфікації ЧЄ чехи посіли 2-е місце у досить середній групі, поступившись 1-м місцем албанцям. Минулої Ліги грали в дивізіоні A, де відібрали очко в Іспанії, 3 – у Швейцарії та двічі програли Португалії.

Цікаво, що Україна зустрічалася із чехами у 1-му розіграші Ліги націй. Тоді наші двічі виграли. Загалом, всупереч оцінці букмекерів, Чехія не виглядає явним фаворитом групи.

Албанія на Євро посіла останнє місце у дуже сильній групі «смерті». Балканці програли нинішнім та минулим чемпіонам: Італії з Іспанією. А із призером двох поспіль ЧС Хорватією поділили очки. Кваліфікаційну групу виграли, випередивши чехів. Міцний середняк, здатний іноді дивувати.

Грузія довго вважалася записником аутсайдером, проте зараз різко прогресує. У лігу B піднялася, переконливо вигравши групу C4 з 5 перемогами та нічиєю. Вперше вийшла на Євро, пробившись крізь стики. І змогла всіх здивувати на ЧЄ-24, обігравши португальців після нічиїх з чехами. Висновок – з Грузією доведеться рахуватися.

Україна на Євро прикро фінішувала останньою у групі. Набраних командою 4 очок раніше завжди вистачало для проходу. Здається, перемога в групі Ліги українцям цілком під силу. Перешкодити може хіба що календар. Хоча й суперників недооцінювати не слід.

Фаворити Ліги націй

Збірні елітного дивізіону визначать переможця турніру. По 2 команди кожної групи вийдуть у чвертьфінали, намічені на березень. Вирішальні зустрічі відбудуться у червні. Коротко оцінимо шанси лідерів.

  • Франції Vbet та Фавбет дружно поставили 4.00, вважаючи фіналістів останнього ЧС головними фаворитами. Сила французів усім відома, дивуватися нема чому. Лігу націй вони вигравали 2021 року.
  • Іспанії букмекери пропонують 7.00. Об’єктивно, чемпіони Європи сьогодні – найсильніша команда континенту. Проте чи викладатимуться вони після недавнього тріумфу? Іспанці – чинні переможці Ліги.
  • Третім йдуть німці. Звичайно, Німеччина – фаворит будь-якого турніру. Проте за три попередні Ліги вона жодного разу не виходила до півфіналу. Можливо, німці захочуть реабілітуватись за невдалий домашній Євро? Та й зараз виглядає бундестім дуже потужно.
  • Португалія замикає четвірку переможців. Команда виграла найпершу Лігу. На останньому Євро португальці лише за пенальті поступилися французам.

Серед інших можуть вистрілити голландці. Бельгійці з італійцями та хорватами виглядають слабшими. А ось Англія проведе сезон у лізі B.

Share this post

нет
scroll to top