Пожежа на градирні Запорізької АЕС. Що відомо

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

Пожежа на градирні Запорізької АЕС. Що відомо

Пожежа на ЗАЕС 11 серпня 2024 року. AP

На градирні тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) вчора, 11 серпня, сталася пожежа.

Чи має пожежа вплив на ядерно-радіаційну безпеку, про її ймовірні причини та яку функцію виконують градирні розповіли в етері Суспільного співзасновниця громадської організації «Антикризовий експертний ядерний центр України», експертка з ядерної енергетики Ольга Кошарна та професор інституту радіоактивності навколишнього середовища університету Фукусіма Марк Железняк. Також телефоном надав коментар колишній співробітник ЗАЕС Олег Скачок.

Градирні. Які функції виконують

Градирні — це інженерні споруди, які використовуються для охолодження води у промислових процесах.

«Там принцип такий. Наприклад, вам потрібно охолодити пляшку з водою, то її можна обмотати холодною ганчіркою та поставити під вентилятор. Вода буде випаруватись і ганчірка ставати холоднішою, від неї рідина у пляшці стане теж холодною. В градирні такий же принцип, там трубопроводи, по них накачується вода, а потім на висоті спеціальні сопла, розпилюють цю воду, вона падає вниз і при зіткненні з повітрям, який піднімається наверх, воно частково випаровується і за рахунок випаровування, знижується температура і в басейн вже падає охолоджена вода. Це такий замкнений цикл», — розповів колишній співробітник ЗАЕС Олег Скачко.

Пожежа на градирні Запорізької АЕС. Що відомо

Гідроцех Запорізької атомної електростанції. Facebook/Запорізька атомна електростанція

«Градирня — це бетонний басейн для охолодженої води, залізобетонна конструкція і сталеві труби, по яких йде вода і такі ж сталеві розпилювачі, там горіти зовсім нічому. Тим більше зараз реактори АЕС в стані «холодного зупину»… Олег Скачокколишній спіробітник ЗАЕС

Пожежа на градирні Запорізької АЕС. Що відомо

Олег Скачок, колишній співробітник ЗАЕС. Особистий архів Олега Скачка. Особистий архів Олега Скачка

Розташування градирень на Запорізькій атомній електростанції

На Запорізькій АЕС градирні знаходяться на відстані приблизно 1,5 кілометрів від енергоблоків. Насоси ж, які накачують воду до градирень знаходяться на відстані близько 300 метрів від градирень, зазначив Олег Скачок.

Про наслідки пожежі на градирні ЗАЕС

Професор інституту радіоактивності навколишнього середовища університету Фукусіма Марк Железняк наголосив, що оскільки нині градирні на Запорізькій АЕС не працюють в тому сенсі, як вони були запроєктовані, відповідно пожежа на них не може вплинути на стан реакторів:

«Є пожежа на градирні, немає пожежі — це немає значення. Це просто пожежа».

Пожежа на градирні Запорізької АЕС. Що відомо

Професор інституту радіоактивності навколишнього середовища університету Фукусіма Марк Железняк. Cуспільне

Експертка з ядерної енергетики Ольга Кошарна також наголосила:

«Градирня не впливає на ядерно-радіаційну безпеку, коли енергоблоки в стані «холодного зупину». Це допоміжне обладнання, і градирня використовується тоді, коли енергоблоки працюють на потужності».

Ймовірні причини пожежі на ЗАЕС

За словами Марка Железняка, росіяни могли використовувати градирню для зберігання якихось речовин:

«Там дуже велика тяга вертикальна, тобто щось могло загорітися і ми побачили цей дим».

Цю думку поділяє і колишній співробітник ЗАЕС Олег Скачко:

“На мою думку, там тільки могло зайнятися, якщо вони там облаштували склад пально-мастильні матеріали (ПММ) чи щось іще, якийсь склад, там більше горіти нічому”.

Експертка з ядерної безпеки Ольга Кошарна також підкреслила, що в градирні немає чому горіти:

«Росіяни маніпулюють інформацією, звинувачуючи українську сторону, що, нібито, безпілотник влучив в градирню. В градирні нема чому горіти, це бетонна споруда, яка не працює вже два роки, і тому це штучний підпал. На мою думку, можна довіряти Євгену Євтушенко ( начальник Нікопольскої РВА — ред.) який написав, що схоже на те, що це ймовірно горіли шини. Такий густий чорний дим і такий інтенсивний вогонь на дні градирні — це штучний підпал, на мою думку».

Пожежа на градирні Запорізької АЕС. Що відомо

Ольга Кошарна, співзасновниця громадської організації «Антикризовий експертний ядерний центр України», ядерна експертка. Суспільне Запоріжжя

«РФ усвідомлено додатково шкодить обладнанню — це ясно, як і крадіжки обладнання з майданчика ЗАЕС. Тобто, це умисно робиться…» Ольга Кошарнаекспертка з ядерної безпеки

«Єдине, що потім, коли деокупуємо, це треба там ремонтувати, ремонтувати й ще раз ремонтувати,” — наголосив колишній співробітник атомної станції Олег Скачко.

Раніше у коментарі Суспільному міський голова Енергодара Дмитро Орлов повідомив, що пожежа на градирні ЗАЕС, що сталася 11 серпня, ймовірно є чергового провокацією з боку російської окупаційної влади задля звинувачення України в спричиненні аварії на атомному об’єкті.

Пожежа на ЗАЕС 11 серпня: що відомо

11 серпня мережею почали поширювати фото ймовірної пожежі на Запорізькій атомній електростанції. За даними ДСНС, станом на 00:00 12 серпня змін радіаційного стану — немає.

Начальник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко спростував інформацію. За його словами, військові РФ ймовірно підпалили в градирні станції автомобільні шини.

Експерти МАГАТЕ (міжнародного агентства з атомної енергії) повідомили на сторінці у соціальній мережі Х, що стали свідками сильного темного диму, який піднімається із північної частини ЗАЕС після багаторазових вибухів, які було чутно ввечері.

Як повідомляло пропагандистське кремлівське медіа «РИА Новости», Запорізька АЕС працює штатно. Всі шість енергоблоків у стані «холодної зупинки», порушень умов безпечної експлуатації не зафіксували. За їхньою версією, пожежа виникла «в результаті обстрілу Енергодара з боку ЗСУ».

11 серпня, президент України Володимир Зеленський повідомив, що російські окупанти влаштували пожежу на території Запорізької атомної електростанції.

Енергоатом повідомив на своїй сторінці у Telegram, що займання сталось на обʼєкті технічного водопостачання Запорізької АЕС близько 20:00, в результаті чого сталося загоряння градирні номер один, яка розташована приблизно в кілометрі від енергоблоків станції, та пошкодження технологічного обладнання.

Що відомо про ситуацію на Запорізькій АЕС

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня 2022 року захоплена російськими військовими. РФ розміщує на майданчику станції військову техніку та боєприпаси. Обстрілюють росіяни й саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ. 5 жовтня Президент Росії Володимир Путін доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. Також росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В Енергоатомі назвали це рішення «нікчемним», а також нагадали, що для ЗСУ рішення РФ про «приєднання» українських територій і ЗАЕС не має значення.

Share this post

нет
scroll to top