Згубний дурман біля хати чи будинку: оберіг чи ліки?

Вкотре побачивши білі труби дурману біля запорізьких під’їздів, згадала бабин палісаднічок у селі на Миколаївщині. Чіпати та не дай Боже, нюхати – не можна! Бабуся забороняла. Та попри невідому нам небезпеку ріс щоліта дурман біля хати, бо був нащось потрібен.

А тут ще й у Запоріжжі росте! То сам один, то поміж чорнобривцями та мальвами манить білими квітами, та вже зараз вбрався величезними колючити кульками. Хтось його нащось посадив?

Тож, для чого дурман звичайний – або дурок-зілля, дуроп’ян, колючки, корольки, бодяк, одур-трава, дивдир, дурзілля, біс-дерево, скажене зілля, отрута, немиця, дендира, дурнишник, чудофай – потрібен?

Латиною це Datura stramonium L. – однорічна трав’яниста рослинна родини пасльонових (Solanaceae) з гіллястим порожнистим стеблом. Ацтеки вважали траву священною рослиною, тому що з її допомогою можна було викликати галюцинації, що дозволяють спілкуватися з вищими силами.   Боліголов, блекота, морозник, мандрагора і дурман були популярні в епоху Відродження. Вони за потреби затуманюючи свідомість, і навіть притупляли біль тим, хто був засуджений до страти за магію.

Згубні трави використовують у виготовленні мазей, бальзамів і інших магічних зіль, а також для куріння.
У народній медицині існує величезна кількість рецептів, до складу яких входить дурман трава. Та візьмемо найменш уразливі.

Якщо мучить приступоподібний кашель – рекомендується вдихати дим від спаленого листя рослини.

Забої, розтягнення, гематоми, мастит тощо – чайну ложку насіння заливають склянкою гарячої води і кип’ятять протягом хвилини. Відвар можна використовувати як засіб для розтирання уражених областей.

На Кавказі користуються відваром з насіння у воді для полоскання при болі зубів, відваром у соняшниковій олії – зовнішньо при екземі, настоянкою на горілці – у вигляді розтирання при захворюваннях суглобів.

При бронхіальній астмі, астматичному бронхіті і ларингоспазмах застосовують протиастматичний збір (астматол) – спалюють на блюдці пів чайної ложки порошку астматолу, накривши його паперовим конусом зі зрізаним кінцем, через який вдихають дим два-три рази на день.

Дурман використовується також в народній медицині при нервових і психічних хворобах, невралгіях і задишці.

Та здається мені, що сила дурману ще й в українській традиції, яку люди бережуть. То і я дурман біля будинку поливаю.

Інеса АТАМАНЧУК, фото авторки та з відкритих Інтернет-джерел

 

 

Сообщение Згубний дурман біля хати чи будинку: оберіг чи ліки? появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top