Важные новости

«Величезний ризик»: Австрія хоче якнайшвидше позбутися російського газу

Австрія бачить «величезний ризик» у разі раптового припинення постачання російського природного газу. Від залежності потрібно позбутися якнайшвидше.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

«Поки існує залежність від поставок російського газу, існує величезний ризик відповідного збою поставок з наслідками, що далеко йдуть. Ми повинні якнайшвидше покласти край залежності Австрії від поставок російського газу», — йдеться у відповіді міністерства енергетики Австрії у відповідь на питання агентства.
Правляча коаліція Австрії пообіцяла припинити імпорт російського газу до 2027 року у рамках ширшої трансформації енергетичної системи країни. Очікується, що уряд представить докладну дорожню картку перед національними виборами 29 вересня.
Альтернативні маршрути
Як зазначає Bloomberg, навіть без російського газу в Австрії достатньо трубопровідної потужності через Італію та Німеччину, щоб покрити більш ніж удвічі свій річний попит, згідно з урядовим звітом, опублікованим у червні. Транзитна потужність зросте до 212 терават-годин на рік у 2027 році з приблизно 185 терават-годин цього року.
Споживання палива в Австрії знизилося приблизно на 23% у першій половині цього року в порівнянні з середнім попитом в 91 терават-годину до вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Минулого року країна використала всього 75 терават-годин газу.

Згідно з найгіршим сценарієм, опублікованим урядом, якщо російські потоки різко припиняться, а Австрія не зможе постачати більше палива через Італію, то обсяг газу в сховищах може впасти до 15% від потужності до 2026 року.
Найімовірніший сценарій передбачає припинення російських поставок з січня 2025 року, нові поставки через Італію задовольнять попит, що зростає, а сховища будуть заповнені на 60% до 2027 року.
Австрія зберегла один із найстаріших і найтісніших зв’язків із російськими енергоносіями в Європі та у 2018 році продовжила довгостроковий газовий контракт до 2040 року.
Державна компанія OMV AG, найбільша в країні компанія з видобутку копалин, виросла з договору про незалежність Австрії, укладеного після Другої світової війни, за яким контрольовані Радянським Союзом енергетичні активи були передані в обмін на нейтралітет країни.

Нагадаємо, за даними Bloomberg, Росія та Україна мають намір продовжувати постачання трубопровідного газу до Європи, незважаючи на те, що транзитний пункт «Суджа» в Курській області перейшов під контроль України.
Україна продовжує виконувати умови транзитного контракту із Москвою, незважаючи на війну. Термін дії договору спливає наприкінці 2024 року.

Share this post

нет
scroll to top