Історія захисника України, поділився своїм бойовим досвідом із запорізькою молоддю

Представники запорізьких молодіжних організацій в День молоді поспілкувалися з учасником оборони Маріуполя Анатолієм Басенко. Участь у спецоперації ГУР з авіапрориву до Маріуполя, поранення, полон, звільнення та реабілітація. Про все це 30-річний ветеран відверто розповів учасникам зустрічі. 

Анатолій родом з Донеччини, в минулому – шахтар. Війна для нього почалася в 2014 році. Хлопець служив в добровольчому полку «Дніпро-1». Перший бойовий досвід отримав під Пісками, поблизу Донецького аеропорту. Потім були Авдіївка, станиця Луганська, Попасна. Через два роки він звільнився, але довго залишатися цивільним не зміг – в 2018-му знов пішов в армію. На цей раз – у батальйон спецпризначення «Донбас». Бойові завдання і ротації за два роки служби стали для нього буденною справою.

– Повномасштабне вторгнення застало мене в Польщі. На той момент я там жив і працював. Але 26 лютого я вже був в Україні, приїхав до Києва і вступив до «Азову». Захищав Київ, брав участь в боях під Мощуном. Під час однієї з ротацій командування запропонувало взяти участь у спецоперації в Маріуполі. Коли сідали у вертоліт, я розумів, що це політ в один кінець, але не відмовився. Завдання було просте – допомогти маріупольському гарнізону якнайдовше стримувати ворога. Я і мої побратими, що погодилися летіти, зробили все, щоб його виконати, – розповів Анатолій Басенко.

В Маріуполі хлопець отримав важке поранення. В бункері на Азовсталі йому ампутували ногу. Разом з іншими оборонцями міста він потрапив у полон. Його та інших важкопоранених тримали в лікарні у Донецьку. Пропонували громадянство росії, але Анатолій не зрадив своїй країні і власним переконанням. За півтора місяці потрапив на обмін. Пройшов реабілітацію, навчився ходити на протезі. Сьогодні він – амбасадор громадської організації «Серце Азовсталі». Бере активну участь в усіх заходах на підтримку військовополонених гарнізону Маріуполя.

Поспілкуватися з героєм прийшли представники учнівської та студентської молоді, молодіжних організацій підприємств та патріотичного руху «Байда». Що було найважчим у полоні? Як Анатолій знайшов сили на відновлення після втрати ноги? Ким хоче бути в майбутньому? Як ставиться до жінок в армії? На ці та десятки інших питань хлопець відповідав максимально щиро та чесно.

– Саме молодь була ініціатором зустрічі із захисником України Анатолієм Басенком. Адже він знає війну зсередини і багато чого пережив. Попри важкий життєвий досвід, він не втратив позитивного ставлення до життя. І тепер мотивує нашу молодь зберігати оптимізм та силу духу за будь-яких обставин, боротися до кінця і вірити в перемогу, – зазначила т. в. о. начальника Управління молоді, фізичної культури та спорту Інна Киник.

Сообщение Історія захисника України, поділився своїм бойовим досвідом із запорізькою молоддю появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top