МАГАТЕ не може встановити причину пожежі на ЗАЕС

Фахівці МАГАТЕ відвідали градирню окупованої росіянами Запорізької атомної електростанції, де напередодні виникла пожежа. Проте причина пожежі так і не встановлена.

Прo це йдеться у звіті агентства.

Команда дійшла висновку, що малоймовірно, що первинне джерело пожежі було біля основи градирні. Група встановила, що пошкодження, найімовірніше, були зосереджені всередині вежі на рівні розподілу водяних сопел, розташованому на висоті приблизно 10 метрів.

МАГАТЕ запросило доступ до рівня розподілу водяних форсунок, бо змогло оглянути лише нижню частину. Команда також змогла згори оглянути басейн з водою, який є основою градирні, та також запросила доступ до нього.

Однак групі не дозволили отримати доступ до цих двох місць «з міркувань безпеки».

Команда МАГАТЕ помітила обгорілі ділянки внутрішнього обладнання вище, поряд із рівнем розподілу водяних сопел. Вони також помітили краплі згорілого пластику і фрагменти бетону, розкидані по басейну з холодною водою.

Фахівці зібрали зразки, зокрема обгорілого та розплавленого пластику. Запах на станції, на думку МАГАТЕ, імовірно, викликаний горілим пластиком.

Водночас експерти агентства під час обходу не виявили ні шин, ні уламків дрона. Раніше начальник Нікопольської РВА Євген Євтушенко з посиланням на джерела повідомив, що росіяни підпалили у градирні автомобільні шини «у великій кількості».

Загрози ядерній безпеці ЗАЕС немає, оскільки градирні наразі не працюють. Команда провела радіаційний моніторинг у районі градирень та реакторів і не підтвердила жодних ознак підвищеного рівня радіації.

Читайте також: Провокація росіян на ЗАЕС: у Defense Express заявили про зв’язок з Курською АЕС

 

У мирні та воєнні часи залишаємося разом, бо лише так ми є сильнішими. Долучайтеся до телеграм каналу Форпост медіа.
Усі ми тут — https://t.me/forpost_zp

Share this post

нет
scroll to top