Програму «єВідновлення» розширили для нової категорії запоріжців: подробиці

Можливість подавати заяви на компенсацію за програмою «єВідновлення» розширили для законних представників неповнолітніх дітей та недієздатних запоріжців. Тепер при подачі заяви можна обрати, хто звертається: законний представник чи представник за довіреністю.

Про це заявила голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк.

Від того, хто саме подається на компенсацію — законний представник, або за довіреністю, залежатиме і те, хто по факту отримає гроші. Якщо подаватиметься законний представник, то кошти відправлять на його картку «єВідновлення», якщо за довіреністю — на картку заявника, а не представника.

Вона зазначила, що від сьогодні громадяни, які не можуть подати заяву самостійно, можуть це зробити не тільки за участі особи, на яку оформили довіреність, але і за участі своїх законних представників. Це актуально у випадках, коли власники пошкодженого або зруйнованого житла — діти, яким не виповнилось 18 років, або недієздатні особи.

Раніше у таких випадках виходом з ситуації було оформлення довіреності, але тепер, якщо йдеться законних представників — батьків, близьких родичів, за довіреністю можна не звертатися.

«По-перше, оформлення довіреності — платна послуга. По-друге, довіритель, тобто той, хто надає право діяти від його імені, мусить звернутися для оформлення довіреності до нотаріуса, або в ЦНАП. Але дитина може банально перебувати за кордоном, або людина є недієздатною, якщо йдеться про дорослого. Тоді оформлення довіреності неможливе», — зауважила Шуляк.

Парламентарка підкреслила, що такі випадки були зовсім непоодинокі, тобто йшлося далеко не про кількох осіб. Відповідно, ініціатори програми зрозуміли, що на таке розширення у українців високий запит.

Технічна можливість, пояснила Шуляк, полягає доопрацювання функціоналу подачі заяв від представників заявника через співробітників ЦНАП або нотаріусів, а саме:

  • Працівники ЦНАП та нотаріуси тепер можуть приймати заяви, не лише від представників власників житла за довіреністю, а і від його законних представників без довіреності;
  • В залежності від обраного типу представника, змінюється порядок нарахування коштів: якщо подається законний представник, кошти будуть нараховані на його картку «єВідновлення», якщо за довіреністю — на картку заявника, а не представника;
  • Також законного представника відтепер можна вибрати як отримувача коштів програми «єВідновлення», якщо в пошкодженого житла є співвласники і вони надали на це згоду через Дію або нотаріуса.

Олена Шуляк наголосила на ще одному оновленні функціоналу — відтепер одночасно з поданням заяви на «єВідновлення» у «Дії» можна замовити довідку про несудимість, без якої виплата неможлива.

«Це інструмент блокування доступу до «єВідновлення» тих, хто вчинив злочини проти національної безпеки — колаборантів та зрадників. Погодьтеся, допомагати таким особам у ремонті житла було б досить дивно. Раніше отримання такої довідки було досить тривалим процесом, але завдяки цифровізації процесів цей етап значно прискорюється. На практиці це означає, що громадяни будуть проходити процес подачі і опрацювання заявки значно швидше», — пояснила Олена Шуляк.

Нагадаємо, українці, чиє житло знаходиться на тимчасово-окупованих територіях, очікують від уряду постанови, яка нарешті надасть їм можливість подаватись на «єВідновлення». Зазначимо, що у липні можливість подаватися на компенсацію за програмою отримали громадяни, чиє житло знаходиться у зоні активних бойових дій.

Читайте також: Роботи закінчаться за місяць: відбудова будинку у центрі Запоріжжя вийшла на фінальну стадію. ФОТО

 

У мирні та воєнні часи залишаємося разом, бо лише так ми є сильнішими. Долучайтеся до телеграм каналу Форпост медіа.
Усі ми тут — https://t.me/forpost_zp

Share this post

нет
scroll to top