5 найкрасивіших водоспадів України, які варто відвідати до кінця літа

Українські Карпати багаті на мальовничі водоспади, більшість із них розташовані у легкодоступних місцях, тож мандрівникам не становить труднощів до них добратись.
РБК-Україна розповідає про 5 найкрасивіших водоспадів України, які варто відвідати.

Пробій
Пробій розташований на річці Прут у межах міста Яремче Івано-Франківської області. Висота падіння води — 8 метрів. Для туристів над річкою збудували міст на висоті 20 м, на ньому пропонують послуги з джампінгу.
Відвідування водоспаду є безкоштовним. Туристів застерігають від того, аби заходили у річку, адже тут сильна течія, яка здатна збити з ніг й вибратись із води буде вкрай важко.
Від Пробою облаштований промаркований туристичний маршрут на хребет Явірник. Також тут завершується рафтинговий маршрут Яремчанським каньйоном.
Водоспад Пробій (фото: guide.karpaty.ua)
Водоспад Пробій (фото: Вікіпедія)
Шипот
Цей водоспад називають найкрасивішим на Закарпатті. Він вважається одним із семи чудес України, розташований за 6 км від населеного пункту Пилипець. Вхід на територію для відвідування водоспаду — 20 грн для дорослих, 10 грн — для дітей і пільговиків.
Поблизу Шипота розташований гірськолижний витяг, тож крім водоспаду мандрівники можуть піднятись на вершину Гемби, щоб насолодитись гірськими краєвидами. Також поряд із водоспадом є крамнички із сувенірами і заклади харчування із локальними стравами, тож туристи можуть там перепочити.
За легендою назва водоспаду походить від слова «шепотіти», оскільки шум води нагадує шепіт.
Водоспад Шипот (фото: Вікіпедія)
Женецький гук
Водоспад розташований біля сіл Микуличин і Татарів, на території Карпатського національного природного парку. Вартість вхідного квитка — 50 грн. Гук утворився у середині минулого століття в результаті повені. Вода падає з висоти 15 м.
Зовсім поряд розташована полонина Залім із краєвидами на гори, а також водоспад Нарінецький. Також тут встановлена величезна дерев’яна гойдалка, що вже стала однією із найпопулярніших фотолокацій Карпат.
Женецький гук (фото: Вікіпедія)
Манявський водоспад
Водоспад розташований поблизу села Манява Івано-Франківської області. Він вважається одним із найвищих в Україні і сягає майже два десятки метрів. Вода спадає по каскадах і утворює невеличке озеро. За місцевими легендами, воно дарує омолодження тим, хто там купається. Варто зазначити, що навіть влітку тут холодна вода.
Водоспад оточений скелями, що утворюють форму каньйону. Поряд — ялицево-букові насадження.
Манявський водоспад (фото: Вікіпедія)
Джуринський водоспад
Цей водоспад — гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення, розташований у Тернопільській області. Друга його назва — Червоногородський, вона походить від назви міста, яке колись було розташоване поряд.
Хоч це не гірський водоспад, зате він найвищий рівнинний в Україні, має штучне походження. Його висота — 16 метрів, завширшки сягає 20 метрів, вода спускається про трьох каскадах.
Джуринський водоспад є одним із найбільш привабливих туристичних місць Тернопільщини. Щорічно сюди приїжджають тисячі відвідувачів. У теплу пору року у водоспаді можна купатися.
Джуринський водоспад (фото: Вікіпедія)

Читайте також про 5 оригінальних розваг, які пропонують у різних аеропортах світу.
Раніше ми писали про найкращі місця для відпочинку з наметом, куди можна поїхати просто зараз.
Під час підготовки публікації використали матеріали: статті Вікіпедія, інформацію із ресурсів Karpaty та Guide Karpaty.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Share this post

нет
scroll to top