До відбудови зруйнованого даху драмтеатру в Чернігові доклалася Франція

На відбудову зруйнованого даху драмтеатру в Чернігові агенція Expertise France витратила близько 300 000 євро.  Про це агенція повідомила на своїй Facebook-сторінці: “Консерваційні роботи даху Чернігівського драмтеатру завершені!

Рік тому, 19 серпня 2023 року, російська ракета Іскандер вразила Чернігівський обласний академічний музично-драматичний театр ім.Т.Шевченка. Були зруйновані дах і частина основної будівлі. Закладу довелося зупинити роботу.

З листопада 2023 року по травень 2024-го в драмтеатрі у Чернігові консервували зруйнований російською ракетою дах, проводили демонтаж, підсилювали конструкції та цегляні стіни, звели нову покрівлю та облаштували утеплення перекриття.

Фінансову підтримку для проведення робіт надала французька агенція з міжнародного технічного співробітництва Expertise France в межах програми mAIDan Україна, що фінансується Міністерством Європи та закордонних справ Франції French Ministry for Europe and Foreign Affairs.

Фасад Чернігівського театру прикрашає горельєф, що зображує композицію українського народного мотиву – Тараса Шевченка та героїв його творів. Автор – запорізький скульптор Михайло Худас

2 серпня 2024 року Посол Франції в Україні Гаель Весьєр і очільник Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус особисто відвідали відремонтований театр.
“Після удару російської ракети по чернігівському театру, Франція та Expertise France мобілізували зусилля і взяли участь у відновленні театру.
Я дуже радий, що нарешті роботи завершено і театр знову запрацює. Культура сьогодні має значення. Це також і боротьба, яку веде Україна, боротьба за українську ідентичність, бо саме її Росія хоче знищити. Франція, Посольство Франції в Україні й Expertise France з гордістю підтримують Україну”, – зазначив пан Посол.
Пан Посол Франції та Голова Чернігівська ОДА урочисто відкрили пам’ятні таблички у приміщенні театру на згадку про всіх партнерів, які допомагали у відбудові театру.
Загалом, Expertise France комплексно допомагає Чернігівщині втілювати тристоронній Меморандум про співпрацю у відбудові Чернігівської області, підписаний з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та Чернігівською ОВА.
Вже з 20 серпня в театрі заплановані прем’єрні вистави.

Другого серпня французький посол взяв участь у відкритті меморіальних табличок в Чернігівському облмуздрамтеатрі імені Т.Г. Шевченка, де Франція профінансувала консерваційні роботи даху.

Додам, що після руйнації часів Другої світової війни  у відновлюванні Чернігівського театру, та особливо робіт на даху, брав архітектор Борис Жежерін, онук художника Володимира Соніна, про якого не раз писала наша газета.

Судьба художника

Свою фінансову допомогу на загальну відбудову драмтеатру обіцяла виділити й Велика Британія. Про допомогу в розмірі 93 тисяч фунтів під час візиту до Чернігова повідомив посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс.

У серпні театр повертається до роботи.

Інеса АТАМАНЧУК за матеріалами відкритих Інтернет-джерел

Фото: Суспільне. Культура, Expertise France

Сообщение До відбудови зруйнованого даху драмтеатру в Чернігові доклалася Франція появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top