Не стало Валерії Чорноморець, яка довгий час завідувала відділом природи ЗОКМ

6 серпня 2024 р. на 81-му році пішла із життя колишня завідувачка відділом природи Запорізького обласного краєзнавчого музею Чорноморець Валерія Степанівна.

Валерія Степанівна народилася 18 квітня 1944 р. у с. Петрівка Гуляйпільського району Запорізької області у сім’ї вчителів. В 1969 р. вона закінчила хіміко-біологічний факультет Мелітопольського педагогічного інституту. Свій трудовий шлях Валерія Степанівна почала у Костянтинівській середній школі (Мелітопольський район області).
У краєзнавчий музей прийшла працювати у 1974 р., з ним подалі і було пов’язане її життя. Протягом 40 років вона очолювала відділ природи. Саме під її керівництвом було розроблено та відкрито нову експозицію, яка складається з залів «Ліс», «Азовське море», «Степ», а також виставки «Природа наш дім», «Життя минулих епох». Створена на початку XXI сторіччя нею експозиція актуальна і цікава в наш час. Багато зусиль було приділено збиранню та науковій обробці експонатів, які поповнили природничо-наукову колекцію музею. Валерія Степанівна широко використовувала музейні можливості у справі пропаганди охорони природи, тому багато сил і енергії приділяла науково-популяризаторській роботі. Підтвердження тому – багато публікацій в наукових та науково-популярних виданнях. Протягом кількох років вона вела заняття в дитячому садочку, читала лекції школярам і студентам, допомагала в підготовці рефератів та курсових робіт.
Своїм дбайливим та відповідальним ставленням до природи прищеплювала любов до рідного краю, закликала до досліджень, вивчення та охорони навколишнього середовища.
Чорноморець Валерія Степанівна була обізнаним фахівцем, вона все своє життя щиро ділилася своїм досвідом, та знаннями з колегами та з усіма, хто цікавиться природою Запорізького краю.
Світла пам’ять Чорноморець Валерії Степанівні.
За матеріалами ЗОКМ

Сообщение Не стало Валерії Чорноморець, яка довгий час завідувала відділом природи ЗОКМ появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top