Як окупаційні телеграм-канали Запорізької області маніпулювали на темі Олімпійських ігор

Через те, що цьогоріч російські спортсмени не були допущені до участі в Олімпіаді-2024, російська пропаганда особливо прискіпливо коментувала спортивні події, подекуди вдаючись до маніпуляцій та дезінформації.

Так, окупаційний телеграм-канал «Запорожский вестник» опублікував допис, в якому стверджується про те, що тріатлоністи отримали харчове отруєння через забруднену воду в ріці Сєну під час запливу

«Выступавших на Олимпиаде в Париже триатлонистов Тайлера Миславчука из Канады и Екатерину Шабалину, выступающую за Казахстан, стошнило после заплывов в Сене. На кадрах — финал забега спортсменов-триатлонистов. Как пишет Daily Mail, Миславчук, в соревновании среди мужчин финишировавший на девятом месте, признался, что на дистанции ему неоднократно становилось плохо.Шабалина вообще выбыла из гонки из-за резкого ухудшения самочувствия. Получив по голове несколько раз, я захлебнулась водой из Сены, после чего меня начало тошнить всю оставшуюся часть плавания. И вырвало уже после первого круга велосипедного этапа» — цитує спортсменку «Запорожский Вестник».

Протягом тривалого часу вода в Сені була настільки забрудненою, що купання в ній було неможливим. Однак у рамках підготовки до Олімпіади Париж запустив масштабну програму очищення річки. Незважаючи на це, під час Ігор сильні дощі погіршили якість води, через що тренування тріатлоністів перенесли в басейн, а старт індивідуальних змагань серед чоловіків відклали на добу. Після завершення змагань аналізи показали, що якість води була «дуже хорошою».

Канадський тріатлоніст Тайлер Міславчук, який фінішував дев’ятим, захворів одразу після фінішу. Хоча сам спортсмен пов’язав це з перегрівом і перенапругою, газета Le Parisien опублікувала думку лікаря Мікаеля Рошуа, який зазначив, що симптоми зараження кишковою паличкою, яку підозрювали у Міславчука, не можуть проявитися так швидко після запливу. Згодом жодних повідомлень про інфекційні захворювання у Міславчука чи іншої постраждалої, тріатлоністки з Казахстану Катерини Шабаліної, не надходило.

Окупаційний телеграм-канал «Токмак Сегодня» поширив історію щодо учасниці турніру з боксу серед жінок у ваговій категорії до 66 кг а Іман Хеліф. Після першого ж бою, в якому перемогла алжиркаа менш ніж за хвилину, пропаганда поставила під сумнів її статеву приналежність.

«Алжирец Иман Хелиф, которого выгнали в последнего чемпионата мира среди женщин, потому что он оказался мужиком… и которого допустили до участия в Олимпиаде-2024 в Париже… менее чем за минуту играючи вынес с ринга итальянку Анджелу Карини, разбив все ее девичьи олимпийские мечты. Спасибо, что не изнасиловал», — написав «Токмак Сегодня».

Пізніше телеграм-канал додав ще один пост, який розпочинається так: «Который день в интернетах бурлит — алжирская «женщина» с мужскими причиндалами и зашкаливающим уровнем тестостерона в крови набила физиономию итальянской боксёрше… А вчера ещё одна такая же «женщина» уделала боксёршу из Узбекистана».

25-річна Хеліф – досить успішна спортсменка. На минулій Олімпіаді в Токіо у 2021 році вона не лише стала першою в історії представницею Алжиру у змаганнях з боксу, а й дійшла до чвертьфіналу. Через рік Хеліф перемогла на чемпіонаті Африки та Середземноморських іграх, а також посіла друге місце на чемпіонаті світу, який проводила Міжнародна боксерська асоціація (IBA). Про те, що ці успіхи спортсменки можуть бути пов’язані з її приналежністю до чоловічої статі, тоді не повідомлялося.

У 2023 році боксерка знову вийшла у фінал чемпіонату світу IBA, але була дискваліфікована за рішенням організаторів. У роз’ясненні асоціації йшлося про те, що Хеліф, а також представниця Тайваню Лінь Юйтін не відповідають вимогам для учасниць. Співробітники IBA послалися на результати тесту, проведеного неназваною незалежною лабораторією (яка саме і коли відбулося дослідження, не уточнювалося). При цьому асоціація зазначила, що інша лабораторія дійшла тих самих висновків ще під час попереднього чемпіонату, але повідомила про них організаторам вже після завершення турніру, тому ні Хеліф, ні Лінь не були дискваліфіковані. Які саме проби вивчали експерти і що саме вважають порушенням правил, у заяві IBA не сказано, а результати досліджень у відкритому доступі не опубліковані. Проте президент асоціації Умар Кремльов у своєму Telegram-каналі пояснював: «За результатами низки ДНК-тестів було виявлено спортсменів, які намагалися обдурити своїх колег і видавали себе за жінок. За результатами генетичних тестів доведено, що вони мають ХY-хромосоми і згодом виключені зі спортивних змагань».

У березні 2023-го спортсменка була дискваліфікована за рішенням організаторі. Російський РБК тоді навів цитати з рішення асоціації та Telegram-каналу Кремльова, а також згадав, що на шляху до фіналу Хеліф перемогла, зокрема, росіянку Азалію Амінєву. Автор публікації на сайті «Комсомольської правди» був різкішим, заявивши, що «один із боксерів (або боксерш) вкрав перемогу» у представниці РФ, і далі в тексті назвавши Хеліф колишнім чоловіком. При цьому таблоїд пише то про провалений ДНК-тест за Кремльовим, то про позитивну допінг-пробу, в якій було виявлено «величезну (за мірками жінок) кількість тестостерону в крові». Про дискваліфікацію Хеліф також написали «Відомості», «Московський комсомолець», «Матч», «Чемпіонат» та інші ЗМІ. «Деякі країни не хочуть, щоб Алжир виграв золоту медаль», — прокоментувала ситуацію сама боксерка, зазначивши, що бачить у цьому змову.

Вже під час Олімпійських Ігор з’явилася заява IBA. У ній асоціація зазначила, що вважає за доцільним нагадати про прийняте торік рішення дискваліфікувати Іман Хеліф та Лінь Юйтін (тайванська спортсменка також бере участь в Олімпіаді і також вийшла у фінал у своїй ваговій категорії). Обидві боксерки, нагадує IBA, не відповідають критеріям допуску до жіночих змагань. «Звертаємо увагу, що атлети не проходили тест на тестостерон, а були піддані окремому та визнаному тесту, подробиці якого залишаються конфіденційними. Цей тест остаточно показав, що обидва атлети мали конкурентні переваги щодо суперниць», — йдеться у заяві. Його автори наголошують, що Лінь не подавала апеляцію на торішнє рішення про дискваліфікацію, а Хеліф направила, але потім відкликала протест.

Після цього на боксерку (і функціонерів, що її допустили до змагань), обрушилися з критикою не тільки рядові інтернет-користувачі, а й політики. Так, прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні назвала бій Хеліф із Каріні нерівним змаганням. «Я вважаю, що спортсмени з чоловічими генетичними характеристиками не повинні допускатися до жіночих змагань», — додала глава італійського уряду та правої партії «Брати Італії». Кандидат у президенти США Дональд Трамп опублікував у своїй соцмережі Truth Social фрагмент поєдинку, який супроводжував коментарем: «Я не допущу чоловіків до жіночого спорту». Висловилася і письменниця Джоан Роулінг, яку багато хто звинувачує у трансфобії. Автор книг про Гаррі Поттера розмістила в соцмережі X фото Хеліф і Каріні з підписом: «Чи може якась картинка краще описати наш новий рух за права чоловіків? Посмішка чоловіка, який знає, що його захищає женоненависницька спортивна установа, що насолоджується стражданнями жінки, яку він щойно вдарив кулаком по голові і чиї життєві амбіції він щойно розбив».

У скандал втрутився батько алжирської спортсменки — 3 серпня інтерв’ю з ним опублікувало агентство Reuters. Омар Хеліф назвав нападки на адресу його дочки аморальними та показав журналістам свідоцтво про народження боксерки – у документі зазначено, що вона жінка. Незадовго до цього таблоїд The ​​New York Post поділивсязнімками, наяких, якстверджується, ІманХеліфудитинстві.

4 серпня висловився офіційний представник МОК Марк Адамс, який прямо назвав проведені IBA тести нелегітимними. «Саме тестування, методи тестування, ідея провести його швидко і несподівано — все це нелегітимно і не заслуговує на жодну відповідь», — заявив Адамс на прес-конференції, зазначивши, що не розуміє, на якій підставі IBA взагалі вирішила посеред торішнього чемпіонату світу провести додаткові. дослідження щодо саме боксерш з Алжиру та з Тайваню.

5 серпня позицію IBA спробували прояснити Кремльов та генеральний директор асоціації Кріс Робертс, але лише заплутали ситуацію. Так, під час прес-конференції Робертс назвав результати тестів, взятих у Хеліф та Лінь ще у 2022 році, непереконливими, хоча за тиждень до цього у своїй заяві IBA наводила їх як одну з підстав для дискваліфікації спортсменок. Пояснення про те, які саме дослідження проводилися, у двох функціонерів розійшлися: Робертс говорив про хромосомні тести, Кремльов — про вивчення рівня тестостерону (хоча в тій же заяві від 31 липня прямо сказано, що його не проводили). Представники IBA також заявили, що зразки було вивчено в лабораторіях, акредитованих Всесвітнім антидопінговим агентством (WADA). У відповідь на запит журналістів ВВС прес-служба агентства пояснила, що вона не проводить гендерних тестів. Тому зараз будь-які твердження саме про набір хромосом у її організмі як мінімум спірні, а як максимум безпідставні.

Джерело: 061.ua

Share this post

нет
scroll to top