У Запоріжжі депутати виділили 20 мільйонів гривень на оновлення системи відеоспостереження

Депутатський корпус Запорізької міськради погодив збільшення видатків на 20 мільйонів гривень на програму «Цифрова стратегія міста на 2024-2026 роки».  Мова йде про будівництво та реконструкцію нових зон відеоспостереження та придбання серверного та мережевого обладнання та ліцензії системи відеоспостереження на кожен відеопотік.

Про це стало відомо під час засідання 24-ї сесії міської ради, передає 061.

Посадовці зазначають, що під час військової агресії проти України затребуваність системи відеоспостереження збільшилася в рази з боку військових, поліції, СБУ, ДСНС.

За допомогою системи виявляються розшукувані автомобілі (система розпізнавання номерів), в тому числі викрадені на тимчасово окупованій території, підозрілі особи (за допомогою системи розпізнавання обличь), обставини нанесення ракетних ударів по місту, тощо.

У зв’язку з цим є потреба у фінансуванні витрат на реалізацію головних завдань комунального підприємства «Центр управління інформаційними технологіями» зі створення системи відеоспостереження «Безпечне місто Запоріжжя».

Для цього необхідно створити в найближчі роки 106 нових вузлів відеоспостереження, що включає в себе виконання будівельно-інженерних робіт. Зі 106 зазначених вузлів по 42 є наявні проєкти, які проходять коригування, по 53 здійснюється проєктування, а по 11 реконструкція . Місця розташування нових вузлів відеоспостереження узгоджені із правоохоронними органами.

Крім цього є потреба в закупівлі серверного та мережеве обладнання загальною кількістю 13 одиниць та орієнтовною вартістю в  34 мільйона гривень.

 На ліцензії системи відеоспостереження на кожен відеопотік, ліцензії відеоаналітики та примірник програмного забезпечення віртуалізації загальною кількістю 1867 одиниць потягне ще на 19 мільйонів гривень.

На першому етапі додаткове фінансування з міського бюджету складе 20 мільйонів гривень . В 2024 році за словами керівника КП «ЦУІТ» Олексія Бєлікова передбачається закупівля 500 камер та 2 серверів

Під час обговорення цієї програми в сесійній залі відбувалася жвава дискусія. Депутат Дмитро Кирильчук зазначив, що обранцям так і не повідомили конкретику щодо етапів реалізації цієї програми.

«Якщо це буде у вересні, то чи встигнемо ми це зробити. Якщо 100 камер встановлюємо, то вони можуть працювати на тих серверах, що вже є у місті і додаткової необхідності в придбанні серверів на даному етапі не виникає. Коли вже мова буде йти про Nкількість одиниць, то вже є необхідність в поетапності побудові цієї системи», — зазначив Дмитро Кирильчук.

Також у народних обранців з’явилося багато питань щодо захисту інформації. Олексій Бєліков зазначив, що їх підприємство періодично проходить перевірки та отримали комплексну систему захисту інформації

Джерело: 061.ua

Share this post

нет
scroll to top