Україна та Молдова зміцнюють кордони за допомоги ЄС та МОМ

На спільному пункті пропуску “Паланка – Маяки – Удобне” Україна та Молдова 8 серпня підписали Технічні умови для обміну даними. Цей документ завершує впровадження досягнень у межах проєкту з інтегрованого управління кордонами «ЄС за безпеку кордонів», що фінансується Європейським Союзом. Про це повідомляється на порталі Східного партнерства.

З 2020 року проєкт «ЄС за безпеку кордонів», який реалізовувала Міжнародна організація з міграції (МОМ), покращив спільний контроль та обмін інформацією щодо осіб, транспортних засобів і товарів, що перетинають українсько-молдовський кордон. На трьох автомобільних пунктах пропуску (Крива-Мамалига, Отач-Могилів-Подільський і Паланка-Маяки-Удобне) було встановлено механізм відеоспостереження та автоматизовану систему розпізнавання автомобільних номерів. Це дозволяє обмінюватися митною інформацією в режимі реального часу.

«У межах проєкту було модернізовано центральні ІТ-системи Митної служби Республіки Молдова та Державної митної служби України. Оновлення покращили бізнес-процеси й посприяли взаємному обміну інформацією між Україною та Молдовою, а також майбутній взаємодії з митними інформаційними системами Європейського Союзу», – зазначив виконуючий обов’язки директора Митної служби Республіки Молдова Віорел Доага.

Проєкт також підтримав Генеральний інспекторат прикордонної поліції Молдови та Державну прикордонну службу України. Вони отримали сучасне військово-морське обладнання для патрулювання вздовж річки Дністер. Автомобілі, патрульні катери та інше спеціалізоване обладнання допоможуть запобігати злочинності й проводити рятувальні операції, особливо за несприятливих погодних умов.

«Підтримка ЄС дозволила полегшити торгівлю та пересування людей через українсько-молдовський кордон, одночасно запобігаючи й борючись із контрабандою, корупцією та транскордонною злочинністю. Зрештою, це сприяло безпеці, стабільності й сталому розвитку регіону», – сказав заступник голови Державної митної служби України Олег Ніколайчук.

Джерело: портал Східного партнерства

Сообщение Україна та Молдова зміцнюють кордони за допомоги ЄС та МОМ появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top