У Запоріжжі створили шість «Кімнат захисників»

Минулого тижня у департаменті соціального захисту Запорізької міської ради журналісту «МИГа» розповіли про реалізацію програми створення у нашому місті «Кімнат Захисника» для психологічного розвантаження військових та членів їхніх сімей.

Необхідність такої роботі була відчутною вже з 2022-го, у 2023 році потреба зросла. Тому в межах департаменту соціального захисту був створений відділ соціальної підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей. А з липня 2023 року спільний з USAID проєкт психологічної допомоги військовим набув конкретики і почалася його реалізація.

Досвід соціальної роботи дає розуміння, які проблеми найболючіші у суспільстві.

– Коли побачили, як багато питань виникає у військових та членів їхніх родин, ми організували відділ соціальної підтримки захисників і захисниць, – розповідає директорка департаменту соціального захисту Запорізької міської ради Тетяна Круподеря.У співпраці з USAID у районах міста створені шість «Кімнат Захисника». Завдяки допомозі донаторів, кімнати облаштовані усім необхідним: від меблів та кавомашини до дитячого куточка для малюків.

Відкриття заплановане на вересень, та вже нині у кімнатах проводяться тренінги та зустрічі. «Кімната Захисника» – це місце, де наші захисники та захисниці можуть отримати соціальні поради, відповіді на конкретні питання щодо ветеранської політики, встановлення статусу ветерана та членів родини.

Двічі на місяць у нас працюють співробітники Пенсійного фонду, це дуже актуальний запит, бо багато демобілізованих чи родин загиблих потребують консультацій щодо пенсійного законодавства. Наприклад, у випадках не оформлених стосунків жінки мають можливість звернутися до відділу прийому громадян. Ми допомагаємо, щоб підтвердити статус та отримати подальші консультації, співпрацюємо зі спеціалістами Пенсійного фонду. Вони у нас працюють кожної другої п’ятниці місяця.

Ми співпрацюємо із центром зайнятості, звідки отримуємо інформацію про вакансії. І люди можуть зорієнтуватися за цими порадами, де вони можуть знайти роботу.

Наш відділ дуже маленький, п’ять осіб, ми запрошуємо до нас на роботу, та, на жаль, мало хто погоджується, бо дуже важко. Іноді я розумію, що психологічного розвантаження потребують і співробітники департаменту, і раджу, щоб вони не нехтували такою можливістю.

Щодо психологічної роботи конкретики додає Денис Книш, начальник відділу соціальної підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей управління місцевих соціальних програм департаменту соціального захисту Запорізької міської ради:

– До нашого відділу вже звернулося шість тисяч осіб, психологічну допомогу отримали понад триста людей. З надання кваліфікованої психологічної консультації співпрацюємо із громадськими об’єднаннями, з міжнародними організаціями. Це «Лікарі світу» і FHI360, які безпосередньо надають психологічну допомогу ветеранам та їхнім родинам. FHI360 у нас працюють у Хортицькому районі, «Лікарі світу» – у Шевченківському та Дніпровському районах. Психологічна допомога – як супровід у разі потреби, формується при обробці інших запитів та при заповненні анкети.

– Як військовий може зорієнтуватися, знайти вас у Запоріжжі?

– Зазвичай інформацію про відділ соціальної підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей надають у ТЦК та військкоматах. Також ми співпрацюємо із центром зайнятості, із ЦНАПами – і там люди дізнаються про наш відділ та місце розташування «Кімнат Захисника».

Відділ соціальної підтримки захисників – dszn.zp.ua, телефон +38(093) 530-43-73.

Фото надані Департаментом соціального захисту Запорізької міської ради

 

Сообщение У Запоріжжі створили шість «Кімнат захисників» появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top