Перезавантаження Громадської ради Запоріжжя: бути йому чи не бути?

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

Перезавантаження Громадської ради Запоріжжя: бути йому чи не бути?

Міська рада Запоріжжя І Заступниця голови Громадської ради Запоріжжя у будівлі міськради 13 серпня 2024 року. Сайт Запорізької міської ради І Facebook/ Громадська рада при виконкомі Запорізької міської ради./Колаж Суспільного

У міській раді Запоріжжя повідомили, що через низку невідповідностей у роботі чинної Громадської радиГромадська рада при виконавчому комітеті Запорізької міської ради є консультативно-дорадчим органом, утвореним для забезпечення участі громадян в місцевому самоврядуванні, здійснення громадського контролю в межах територіальної громади, налагодження ефективної взаємодії органів місцевого самоврядування з громадськістю, врахування громадської думки під час формування та реалізації рішень органів місцевого самоврядування. при виконавчому комітеті Запорізької міської ради планують сформувати її новий склад. Натомість керівництво чинної Громадської ради повідомило, що оновлення її складу в період дії воєнного стану є порушенням закону.

У позиціях сторін розбиралося Суспільне Запоріжжя.

13 серпня 2024 року в Telegram-каналі Запорізької міськради оприлюднили допис, де зазначили, що необхідність оновлення Громадської ради зумовлена низкою порушень, а саме:

  • самоусуненням керівництва (після повномасштабного вторгнення голова, секретар голови та значна частина членів Громадської ради виїхала за кордон);
  • відсутністю кворуму;
  • процедурними порушеннями (теперішній склад працює та приймає рішення, не дотримуючись процедур та положень);
  • відсутність щорічних планів та звітів.

Цього ж дня заступниця голови Громадської ради Олена Макайя з членом ради Володимиром Глазуновим намагалися потрапити на засідання виконкому Запорізької міської ради, проте їх не пропустили:

«Ми дізналися, що 13 серпня на виконкомі Запорізької міської ради буде вирішуватися питання щодо скасування діяльності громадської ради. Тому ми вирішили не йти всім складом громадської ради, а прийшли вдвох. Але на жаль, нас не пустили. Ми знаємо, що є негласне розпорядження про те, що Громадську раду на засідання виконкому не пускати, хоча ми мали на це повне право. І ми хотіли розказати про постанову Кабміну, але нам такої можливості не дали», — розповіла Суспільному Олена Макайя.

Перезавантаження Громадської ради Запоріжжя: бути йому чи не бути?

Олена Макайя, заступниця голови Громадської ради. Фото з особистого архіву Олени Макайя

У коментарі Суспільному Олена Макайя наголосила, що згідно з постановою Кабміну № 996 на період дії воєнного стану на території України та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування не проводиться формування нового складу громадських рад.

Перезавантаження Громадської ради Запоріжжя: бути йому чи не бути?

Постанова Кабміну №996 про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики. Сайт Верховної Ради України

За словами заступниці голови Громадської ради Олени Макайя, комунікація з міською радою погіршилася ще від початку повномасштабного вторгнення РФ:

«Нам почали казати, що Громадська рада зараз не на часі. Нам не повідомляли щодо проєктів рішень, не призначали профільного заступника мера, який би працював з нами. Далі гірше… І врешті-решт, припинили повідомляти про дати й час проведення депутатських комісій. Замість повноцінної співпраці, ми тривалий час виборюємо своє право на існування та повноцінну діяльність».

Олена Макайя розповіла, що у міській раді й досі не затвердили план консультацій з громадськістю на 2024 рік та оновлений склад Громадської ради від 14 грудня 2023 року:

«Адже тоді 13 громадських організацій через різні обставини припинили свою діяльність, але 13 нових увійшли до складу ради».

За її словами, на численні звернення до міської ради та запити до секретаря міської ради Регіни Харченко відповідей й досі не отримали.

Олена Макайя наголосила, що, попри відсутнє належне затвердження в Громадській раді, є кворум:

«Взагалі в Громадській раді бере участь 41 організація, і хоча зараз декілька організацій вийшли зі старого складу, 27 організацій залишилось, тобто у нас зберігається кворум».

На офіційній сторінці Facebook Громадської ради 10 липня оприлюднено допис, в якому йдеться, що за підтримки коаліції Ради відновлення

Перезавантаження Громадської ради Запоріжжя: бути йому чи не бути?

Сайт Ради відновлення ЗапоріжжяДо коаліції увійшли: Рада відновлення Запоріжжя, низка громадських організацій, спілок і благодійних фондів. Запоріжжя до міської ради направлено офіційне звернення з закликом, зокрема — затвердити оновлений склад Громадської ради відповідно до протоколу від 14.12.2023 року.

Перезавантаження Громадської ради Запоріжжя: бути йому чи не бути?

Звернення коаліції Ради відновлення Запоріжжя до міської ради Запоріжжя від 09.07.2024. Сайт Ради відновлення Запоріжжя

Суспільне також звернулося за коментарем до Катерини Акули, яка обіймає посаду голови Громадської ради з 2010 року.

«Положення про нашу Громадську раду базувалося на Постанові КМУ №996, але як і більшість органів місцевого самоврядування, Постанову цю взявши за основу, доробили Положення згідно з документами і розпорядженнями, і законами. І на сьогодні цей інструмент працює чудово і при органах місцевого самоврядування. При цьому важливо зазначити, що більшість Громадських рад сьогодні по Україні як при державних якихось органах, так і при органах місцевого самоврядування взяли до уваги зміни до Постанови 996 з погляду якраз проведення оновлення складу чи додатково заведення нових організацій», — зауважила Катерина Акула.

Вона також повідомила, що зауваження міської ради Запоріжжя до роботи Громадської ради були усунуті.

Одним із зауважень, розповіла Катерина Акула, є те, що 14 грудня 2023 року прийняли до Громадської Ради голову правління ГО «Козацький лучний клуб «Байда» Олега Григор’єва, який є діючим депутатом Запорізької районної ради.

«Ми справді наступили на ці “граблі” щодо Олега Григор’єва… Ніхто про це не знав, ми це не могли побачити ніде, бо реєстри закриті. Ми формально провели звіт, подивилися всі документи, але подивитися всередині ми не мали можливості. Але коли нам зробили зауваження, Олег Григор’єв дав іншого представника від організації. Ми виправили цю помилку».

Перезавантаження Громадської ради Запоріжжя: бути йому чи не бути?

Відповідь міської ради на звернення від 09.07.2024 коаліції Ради відновлення Запоріжжя. Сайт Ради відновлення Запоріжжя

«Також було зауваження щодо нашого звіту загального за 2022-2023 роки, а не щорічного. На сьогодні все розділено і з нашого боку ті зауваження, які нам давали — ми виправили», — підкреслила Катерина Акула.

«Я нині бачу тільки один можливий шлях розв’язання проблеми — це залишити Громадську раду в тому складі, в якому вона була, керуючись Постановою КМУ №996. До завершення воєнного стану і поки не буде переобрано депутатський складу і виконком». Катерина Акула, голова Громадської ради

Перезавантаження Громадської ради Запоріжжя: бути йому чи не бути?

Катерина Акула, голова Громадської ради при виконавчому комітеті Запорізької міської ради. Суспільне Запоріжжя

На думку голови Громадської ради є два шляхи вирішення ситуації, що склалася:

  • надати можливість працювати новим громадським організаціям і затвердити новий склад від 14.12.2023
  • Громадська рада повертається до свого складу жовтня 2023 року і в цьому форматі працює до моменту, поки не буде можливості зробити повне перезавантаження.

Щодо тези Запорізької міської ради, що Катерина Акула перебуває закордоном, а не у місті Запоріжжя, жінка відповіла наступне:

«Онлайн я присутня на всіх зборах і вела, в тому числі й збори, які відбувалися. Окрім того, тільки я проводжу засідання президії. Адже форму дистанційної роботи ми прийняли ще у 2020 році, коли прийшов COVID. Ми тоді внесли зміни до Положення щодо онлайн-формату. Через те, що сьогодні теж немає можливості зібратися офлайн, адже це небезпечно, ми також проводимо всі засідання онлайн. Тому онлайн, звісно, я долучаюся, проводжу всі засідання, виконую свої функції абсолютно стовідсотково. Крім того, моя заступниця Олена Макайя не підписує документи і не провадить окрему діяльність. У нас тільки засідання президії, тільки спільні рішення».

Суспільне також звернулося за коментарем до начальника управління внутрішньої політики, преси та інформації Запорізької міської ради Євгена Коваленка щодо наміру оновити склад чинної Громадської ради:

“ Рішення відклали. Ми хочемо створити Громадську раду, яка буде дійсно дієва, і в яку зможуть увійти всі бажаючі інститути громадянського суспільства, а не як зараз. Більше коментувати нічого не буду”.

Що відомо про функції Громадської ради при виконкомі Запорізької міської ради

Громадська рада при виконавчому комітеті Запорізької міської ради є консультативно-дорадчим органом, утвореним для забезпечення участі громадян в місцевому самоврядуванні, здійснення громадського контролю в межах територіальної громади, налагодження ефективної взаємодії органів місцевого самоврядування з громадськістю, врахування громадської думки під час формування та реалізації рішень органів місцевого самоврядування.

Читати ще

Перезавантаження Громадської ради Запоріжжя: бути йому чи не бути?

Читати ще У Запоріжжі відбулися громадські слухання щодо бюджету міста на 2024 рік

Share this post

нет
scroll to top