Документальну виставу, присвячену Поліні Райко, покажуть на Bouquet Kyiv Stage

Документальну виставу, присвячену художниці Поліні Райко, покажуть 17 серпня на фестивалі Bouquet Kyiv Stage 2024. Її виконуватиме «Майстерня Лєни Лазовіч», а режисеркою стала Олена Лазовіч.

Про це йдеться на сайті Bouquet Kyiv Stage 2024.

Вистава є документальною. Вона описуватиме життя і творчість української живописиці наївного мистецтва Поліни Райко. У сюжеті будуть монологи Райко, а також театральні розповіді з життя бабусь різних куточків України.

Будинок Поліни Райко з її розписами був Раєм і для відвідувачів, і для мистецтвознавців

Виставу ставить режисерка Олена Лазовічза художню частину відповідає українська режисерка і сценаристка Надія Кошман, яка була авторкою документального фільму «Рай» (2006) про Поліну Райко.

Українська живописиця наївного мистецтва, яка проживала в Олешках Херсонської області. Вона почала малювати в віці 69 років. Народилася в 1928 році, пережила нацистську окупацію. Попри негаразди побутового та особистого життя, Вона почала малювати, наче проводила медитацію, як розповідали на виставці «Поліна Райко. Зникоме» в «Українському домі». Поліна спромоглася витворити цілий власний світ. Вона розмалювала своє помешкання, яке перетворила на інсталяцію наївного мистецтва.

Померла Поліна Райко у 2004 році в Олешках. Її будинок опинився в російській окупації внаслідок російського вторгнення 2022 року, а у 2023 році внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС будинок було затоплено і пошкоджено та, найімовірніше, буде втрачено. Однак в роки до окупації культурні інституції працювали над тим, щоб оцифрувати будинок.

За матеріалами https://suspilne.media/culture/807985-vistavu-prisvacenu-polini-rajko-pokazut-na-bouquet-kyiv-stage/

Сообщение Документальну виставу, присвячену Поліні Райко, покажуть на Bouquet Kyiv Stage появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top