«Пріоритетною стала робота з пораненими бійцями», — психологиня поліції Запорізької області

«Пріоритетною стала робота з пораненими бійцями», - психологиня поліції Запорізької області

Поліцейські розповіли про роботу запорізьких психологів

Вже понад рік Валерія Заколотюк працює в евакуаційній групі запорізької поліції. За цей час екіпаж вивіз з-під обстрілів понад сотню родин. Історію запорізької психологині розповіли у Національній поліції України.

Читайте також: Медики-рятувальники вивезли з прифронтового Оріхова літню жінку, у якої гниють ноги — відео

Валерія Заколотюк зазначила, що з початком війни функціонал поліцейських психологів кардинально змінився.

«Пріоритетною стала робота з пораненими бійцями», - психологиня поліції Запорізької області

«Ми надаємо психологічну допомогу в різних ситуаціях, утім, зараз пріоритетною стала психологічна робота з пораненими бійцями, їхніми рідними та сім’ями загиблих правоохоронців» , — розповідає вона.

До складу евакуаційного екіпажу, окрім поліцейського офіцера громади та ювенального інспектора, обов’язково залучають фахівця відділу психологічного забезпечення. Головна мета поїздок – переконати, вмовити та вивезти людей із небезпечних прифронтових територій.

«Пріоритетною стала робота з пораненими бійцями», - психологиня поліції Запорізької області

Для евакуаційників кожна така поїздка важка як емоційно, так і фізично. Адже завжди існує вірогідність обстрілів, особливо FPV-дронами. Психологиня пригадує випадок, коли під час евакуації їхнє авто помітив ворожий дрон і скинув вибухівку.

«Такі ситуації були вже неодноразово та, на щастя, всі залишились живими. Перед кожним виїздом хвилююся за себе, за життя своїх колег, бо не знаю, прилетить у дорозі чи не прилетить. Найважче — бачити вщент зруйновані будинки та загублені людські життя» , — ділиться емоціями Валерія.

Щоразу на кожен такий виїзд Валерія бере з собою валізу психолога, це те, що може заспокоїти чи допомогти постраждалим — ліки, ковдра, чай та іграшки-антистрес. Коли у людини паніка, істерика, вона впадає в емоції і не може їх опанувати, завдання психолога — повернути її до раціональних думок.

«Пріоритетною стала робота з пораненими бійцями», - психологиня поліції Запорізької області

Валерія додає, що зараз люди живуть у стані постійного стресу, тому треба вміти з ним ефективно працювати. Вона знає, як допомогти постраждалим впоратися з панікою, пережити страх після ракетних обстрілів чи прийняти непросте рішення — евакуюватися.

Евакуаційні екіпажі ефективно працюють у Василівському та Пологівському районах. За понад рік роботи поліцейські допомогли виїхати у безпечні місця більше сотні родин.

               

Раніше ми писали, що мешканці Оріхова щоденно живуть під обстрілами понад два роки. Людей, які з різних причин не змогли виїхати звідси, підтримують рятувальники.

Також ми писали, що росіяни перетворили Оріхів у Запорізькій області на другий Бахмут .

Джерело

Share this post

нет
scroll to top