На території Новомиколаївської громади запроваджено карантинний режим по Картопляній молі

За поданням державного фітосанітарного інспектора Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області на території Новомиколаївської громади запроваджено карантинний режим у зв’язку з виявленням регульованого шкідливого організму Картопляної молі на площі 6,3 га.

За повідомленням Держпрождспоживслужби, моніторинг проводився за допомогою феромонних пасток.

Затверджено фітосанітарні заходи щодо локалізації та ліквідації вогнищ регульованих шкідливих організмів.

Так, з карантинних зон заборонено вивезення заражених регульованим шкідливим організмом об’єктів регулювання без проведення їх фумігації, а заражені території необхідно обробляти препаратами, внесеними до Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволеними до використання в Україні.

Чим небезпечна Картопляна міль

Картопляна міль – шкідник рослин сімейства пасльонових (картоплі, баклажанів, тютюну, томатів, перцю, фізалісу).

Метелик розміром 12 – 16 мм, передні крила широколанцетні, коричневосірі, з темнішим внутрішнім краєм, жовтими лусочками й темнокоричневими штрихами; задні крила з виїмкою по зовнішньому краю.

Гусениця завдовжки 8 – 10 мм, жовтуваторожева чи сірозелена з поздовжньою смужкою на спини й дрібними темними щитками по тілу.

Лялечка — 5 – 6,5 мм, коричнева, з щетинками.

Шкодять гусениці. За рік може спостерігатися розвиток від 2 до 14 генерацій в залежності від клімату.

Ознаки пошкодження. Гусениця виїдає 1/3-1/2 паренхіми листка 
(поблизу вхідного отвору помітні екскременти, які підтримуються павутинкою), робить міни у головній та поперечних жилках, обплітає листки
 павутиною, може вгризатися у черешок. На
 листках баклажанів, тютюну, дурману звичайного міни пухирчасті, здебільшого прозорі. Через них можна побачити гусениць старших віків шкідника.

Картопляна міль пошкоджує 85-90% бульб картоплі, які знаходяться біля поверхні ґрунту. Уражені бульби погано зберігаються, сильніше уражуються хворобами, втрачають товарний вигляд та якість.

Методи виявлення. З метою виявлення картопляної молі, уточнення ареалу її розповсюдження проводять обстеження насаджень пасльонових культур візуально і за допомогою феромонних пасток.

За консультаціями звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: м.Запоріжжя, проспект Маяковського, 20 а, контактний тел. (061) 239 73 20, електронна адреса zahistzt@ukr.net.

Сообщение На території Новомиколаївської громади запроваджено карантинний режим по Картопляній молі появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top