Важные новости

Як долучитися до ЗСУ та що потрібно знати про мобілізацію в Запоріжжі

Цього року в Україні почали функціонувати Рекрутингові центри української армії, зокрема у Запоріжжі такий центр було відкрито у березні на базі одного з ЦНАПів. За інформацією начальника Головного управління персоналу Генерального штабу ЗСУ Романа Горбача, станом на липень у країні діє 28 таких центрів.

Тепер приєднатися до Сил оборони України можна, отримавши попередню консультацію в Рекрутцентрах, а також підписавши контракт, маючи рекомендаційний лист або через мобілізацію. Яка різниця між цими способами, що обрати, і як це зробити — дізнаєтеся далі. 

Як долучитися до лав Сил оборони України та що потрібно знати про мобілізацію

Поговоримо про те, як можна долучитися до лав Сил оборони України, яка різниця між мобілізацією та контрактом, і яку роль відіграють листи відношення або рекомендаційні листи. Розбираємося разом із працівницею Запорізького рекрутцентру Оленою Скибою.

  • Олено, цьогоріч в Україні відкрилися рекрутинг центри, зокрема і в Запоріжжі. Яка їхня роль у процесі набору військовослужбовців?

Так, дійсно, рекрутинг центри були створені Міністерством оборони для того, щоб спростити і прискорити процес набору. Вони працюють незалежно від військкоматів і не видають повісток. Натомість, ми консультуємо людей, які звертаються до нас, допомагаємо їм знайти підходящі вакансії у військових частинах, і таким чином, кожен може вибрати, де і як він хоче служити.

  • Які дані ви збираєте про потенційних військовослужбовців?

Ми збираємо мінімальні дані: ім’я, телефон, базова інформація про освіту та навички. Ніякої інформації, яка могла б бути передана у військкомат, ми не збираємо. Це потрібно тільки для внутрішнього користування.

  • А як щодо вакансій, які зараз користуються найбільшим попитом?

Олена Скиба: Найбільше людей цікавлять посади водіїв, розвідників, операторів БПЛА, логістів, медиків та кухарів. Щоправда, для медиків та кухарів потрібна фахова освіта.

  • Як проходить процес відбору на конкретні посади?

Коли людина звертається до рекрутцентру, вона може відразу поспілкуватися з представниками військових частин і обрати той напрямок, який їй ближче. Це дозволяє уникнути ситуації, коли людина потрапляє на службу не за своєю спеціальністю або на посаду, яка їй не підходить.

  • Чим відрізняється мобілізація від контракту?

Мобілізація зазвичай проходить швидше і дає можливість згодом перейти на контракт. При цьому людина проходить базову підготовку і потім повертається на визначену посаду. Контрактні військовослужбовці направляються до навчальних центрів і після підготовки приступають до служби на обраних посадах.

  • Як щодо листів відношення та рекомендаційних листів? Чи можуть вони гарантувати потрапляння на бажану посаду?

Листи відношення або рекомендаційні листи дійсно грають важливу роль. Вони гарантують потрапляння до обраної бригади і на бажану посаду після проходження навчального центру. Однак варто враховувати, що є пріоритетні і непріоритетні військові частини, і навіть маючи лист відношення, можна зіткнутися з певними складнощами.

  • Чи є інші способи долучитися до війська?

Так, окрім мобілізації та контракту, громадяни можуть вступити до війська через навчання у військових закладах. Також можна шукати вакансії у Збройних силах через платформи, такі як work.ua чи rabota.ua, де розміщуються актуальні вакансії.

  • Дякую, Олено, за вичерпну інформацію!

Сподіваємося, що це допоможе тим, хто хоче приєднатися до захисту України.

Статтю підготовлено на основі матеріалу Суспільне Запоріжжя.

Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top