Українців запрошують приготувати Пиріг Незалежності

Пиріг Незалежності – громадська ініціатива для всіх небайдужих і закоханих в Україну, її кухню й традиції. Мета ініціативи: відтворення чи створення  гастрономічної традиції для кожної родини готувати пиріг на День Незалежності.

В Українському 15 серпня ініціатори події в кризовому медіа-центрі  пояснили,  чому це так важливо й чому це може бути об’єднавчою історією для українців.

Автори ініціативи переконані, що головне зі знакових свят нашої країни – День Незалежності – досі не має певного пізнаваного гастрономічного образу. А чи замислювались ви чому до Дня Незалежності в нас досі не сформувався впізнаваний перелік українських страв? Чому на Великдень чи Новий рік, чи на Різдво можна легко придбати бокси зі стравами, які мають символічне значення до цих свят, а на День Незалежності – ні? Їжа, як частина культури, має безпосереднє відношення до будь-якого свята, вона його увиразнює та візуалізує на всіх рівнях. Адже свято завжди починається з родини. Тому й зʼявилася така ініціатива, яка точно потребує підтримки всіх активних й небайдужих людей.

“Наша ідея полягає в тому, щоб зробити День Незалежності святом, яке об’єднує людей не лише через офіційні заходи, але й кулінарні традиції, як-от приготування пирогів. Це має стати не тільки святкуванням, але й способом збереження і популяризації української кулінарної спадщини”.

Шеф-кухар й популяризатор нової української кухні Євген Клопотенко висловив переконання, що пиріг є символом української культури та традиції, достатку й родинного затишку. Сьогодні пиріг – це поєднання традиційних рецептів, смаків і сучасних підходів до випікання. Святкова страва об’єднує українців за спільним столом. Начинки для пирога демонструють урожай та вподобання різних громад та регіонів. Відтак, можуть ілюструвати регіональне різноманіття країни. Наприклад, Яворівський пиріг, який є частиною нематеріальної культурної спадщини України і походить з Львівщини. Яворівський пиріг – це традиційна страва, яку готують на свята, недільні обіди та навіть у будні дні.

Автори проєкту прагнуть, щоб ідея стала довготривалою та розвинулася в традицію. Вони створили сторінки в соцмережах про ініціативу – facebook, instagram – й також закликають присилати свої рецепти пирогів, які також будуть опубліковані і можливо зібрані в окремий збірник.

Оригінал статті – на сайті Українського кризового медіа-центру: https://uacrisis.org/uk/ukrayintsiv-zaproshuyut-prygotuvaty-pyrig-nezalezhnosti

Фото: УКМЦ

Сообщение Українців запрошують приготувати Пиріг Незалежності появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top