Чому люди різко старіють у 44 та 60 років? – дослідження Nature

Вчені зʼясували, що люди різко старіють у 44 і 60 років.

108 людей віком від 25-ти до 75 років щомісяця здавали зразки крові, калу, мазки шкіри, ротової порожнини й слизової носа протягом одного-семи років. Учені вивчали 135 тисяч різних молекул – РНК, білків і метаболітів, а також бактерій, вірусів і грибків, що живуть у кишківнику і на шкірі учасників дослідження.

Більшість молекул і мікробів не змінювалася поступово – найбільші перетворення сталися, коли людям було трішки за 40 і 60 років.

Про це свідчить дослідження, опубліковане в журналі Nature.

Старіння – складний процес, пов’язаний майже з усіма хворобами. Розуміння молекулярних змін, що лежать в основі старіння, і визначення терапевтичних цілей для захворювань, пов’язаних зі старінням, мають вирішальне значення для збільшення тривалості здоров’я, – пишуть автори дослідження у статті  https://www.nature.com/articles/s43587-024-00692-2

“Ми не просто поступово змінюємося з часом. Є деякі справді різки зміни. Виявилося, що середина четвертого і початок шостого десятирічь життя людини – це часи крутих змін”, – сказав старший автор дослідження, генетик і директор Центру геноміки та персоналізованої медицини Стенфордського університету Майкл Снайдер.

Велика кількість молекул і мікробів не змінювалася поступово – найбільші перетворення відбувалися тоді, коли людям було 40 та 60 років.

Сплеск старіння в середині четвертого десятиріччя життя виявився неочікуваним для дослідників. Найбільш логічним було б припустити, що такі результати спричинені змінами в організмі жінки, які відбуваються перед менопаузою. Однак сплеск старіння у віці трошки за 40 років відбувся, на подив, і в чоловіків.

Перша хвиля молекулярних змін пов’язали з появою серцево-судинних захворювань і здатністю організму засвоювати кофеїн, алкоголь і жири. Друга хвиля змін торкається молекул, що беруть участь в імунній регуляції, вуглеводному обміні та функції нирок. Молекули, пов’язані зі старінням шкіри та м’язів, переживали зміни в обидва періоди.

За словами авторів, результати можуть допомогти визначити, що і коли саме можна заподіяти, щоб помʼякшити наслідки різких вікових змін. Наприклад, можна збільшити фізичні навантаження в періоди найбільш швидкої втрати мʼязів і стрімкого старіння шкіри. А після 40 корисно скоротити споживання алкоголю, кофеїну й жирної їжі.

Сообщение Чому люди різко старіють у 44 та 60 років? – дослідження Nature появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top