Представники окупованої ЗАЕС повідомили МАГАТЕ про вибух безпілотника поблизу території станції

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

Представники окупованої ЗАЕС повідомили МАГАТЕ про вибух безпілотника поблизу території станції

Рафаель Гроссі, генеральний директор МАГАТЕ, під час Ради керівників. IAEA

У звіті зазначається, що представники окупованої Запорізької атомної електростанції повідомили міжнародним спостерігачам наступне:

«Вибухівка, яку ніс безпілотник, здетонувала безпосередньо за охоронною зоною станції. Місце зіткнення знаходилося поблизу спринклерних ставків для охолоджувальної води та приблизно за 100 метрів від Дніпровської лінії електропередачі, єдиної лінії 750 кВ, що залишилася для забезпечення енергопостачання станції».

Команда МАГАТЕ відвідала територію, де нібито вибухнув безпілотник, та повідомила, що удар по дорожньому покриттю між двома головними воротами ЗАЕС, ймовірно, спричинив дрон, оснащений вибуховим вантажем. Внаслідок інциденту поранених немає, а обладнання атомного об’єкта — не пошкоджено.

Крім того, протягом більшості днів минулого тижня, фахівці міжнародного агенства чули бойові дії на різних відстанях від станції. Зокрема повторюваний вогонь із великокаліберних кулеметів, гвинтівок та артилерію.

Також 10 серпня представники окупованої Запорізької атомної електростанції повідомили команді МАГАТЕ про обстріл електропідстанції в тимчасово захопленому Енергодарі:

«Обстріл спричинив вихід з ладу двох трансформаторів, що призвело до відключення електроенергії в усьому місті. У зв’язку з цим воду довелося подавати за допомогою дизель-генераторів. 11 серпня групі МАГАТЕ повідомили представники ЗАЕС, що електропостачання в Енергодарі відновлено», — йдеться у звіті агенства.

За даними МАГАТЕ, значна пожежа на одній із градирень ЗАЕС, що сталась 11 серпня, призвела до значних збитків, проте безпосередньої загрози ядерній безпеці не несла.

Раніше у коментарі Суспільному міський голова Енергодара Дмитро Орлов повідомив, що пожежа на градирні ЗАЕС, що сталася 11 серпня, ймовірно є чергового провокацією з боку російської окупаційної влади задля звинувачення України в спричиненні аварії на атомному об’єкті.

Читати ще

Представники окупованої ЗАЕС повідомили МАГАТЕ про вибух безпілотника поблизу території станції

Читати ще Пожежа на градирні Запорізької АЕС. Що відомо

Що відомо про присутність місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії створили у 1957 році як структуру, яка мала запобігти розповсюдженню ядерної зброї та технології з її виготовлення. Іншою її функцією став контроль за мирним використанням атомної енергії у світі, зокрема створення стандартів ядерної безпеки.

Керівними органами МАГАТЕ є Секретаріат, Генеральна конференція та Рада керівників. Нині генеральним директором є аргентинець Рафаель Гроссі. Він має шість заступників.

  • 10 травня 2024 року в МАГАТЕ зазначили, що чули звуки вибуху та пострілів поблизу із Запорізькою атомною електростанцією.
  • 18 квітня 2024 року в МАГАТЕ повідомили про нову спробу атаки безпілотниками на навчально-тренувальний центр Запорізької АЕС.
  • 16 квітня 2024 року експерти МАГАТЕ успішно провели чергову ротацію на Запорізькій АЕС.
  • 9 квітня 2024 року експерти МАГАТЕ повідомили, що на навчально-тренувальний центр ЗАЕС, який знаходиться на прилеглій до атомної станції території, здійснив атаку безпілотник. Проте, цього разу прямої загрози ядерній безпеці немає.
  • 7 березня 2024 року МАГАТЕ схвалили проєкт резолюції про термінове повернення Запорізької АЕС під повний контроль України.

Що відомо про ситуацію на Запорізькій АЕС

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня 2022 року захоплена російськими військовими. РФ розміщує на майданчику станції військову техніку та боєприпаси. Обстрілюють росіяни й саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ. 5 жовтня Президент Росії Володимир Путін доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. Також росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В Енергоатомі назвали це рішення «нікчемним», а також нагадали, що для ЗСУ рішення РФ про «приєднання» українських територій і ЗАЕС не має значення.

Share this post

нет
scroll to top