В Запоріжжі вперше стартував мистецький форум «Тарасов парк». – ФОТОРЕПОРТАЖ

17 серпня в Запоріжжі стартував дводенний мистецький форум «Тарасов парк». В програмі форуму вистави Харківського театру ляльок «Вертеп» та «Жираф Монс», перфоманси, лекції, виставка чеських коміксів, концерт з читанням віршів Кафки під супровід джазу.

Як пройшов перший день мистецького форуму – далі в фоторепортажі 061.

Серед організаторів форуму – дружина загиблого запорізького активіста Дениса Тарасова Катерина. Саме на честь Дениса та його боротьби за збереження парку в центрі Запоріжжя подію назвали «Тарасов парк». Мистецький форум – це про продовження справи Дениса Тарасова по розвитку міста.

— Ми більше півроку стукались в різні стіни, в різні двері, в різні вікна, щоби довести, що дійсно Запоріжжя — це не тільки місто металургів, сталеварів, що тут немає культури, мистецтва, письменництва. Але Денис він був про життя, про віру в Запоріжжя. Я йому казала переїхати кудись, а він завжди відповідав: «А хто буде розбудовувати Запоріжжя?». Ось ми його зараз розбудовуємо в такому форматі, — сказала Катерина Тарасова під час відкриття мистецького форуму.

Програма «Тарасового форуму» досить різноманітна. Організатори привезли до Запоріжжя сучасне мистецтво і мали побоювання щодо готовності місцевої аудиторії щодо сприйняття чогось нового та експериментального.

— У нас не дуже однозначна, не дуже однорідна програма. Ми і перформативне мистецтво взяли, ми взяли музичне мистецтво, джаз – це все-таки інтелектуальна музика, ми взяли сучасний театр ляльок, театр, який працює на грані. Було питання наскільки запорізька аудиторія готова сприйняти щось нове. Ми в наших робочих розмовах про це говорили, що ми не намагаємось в нашій роботі загравати із запоріжцями, ми робимо це для того, щоб показати рух мистецтва, рух сучасного світу, це не просто «красіво» має бути, це має бути сучасно, це має бути показаний вектор сучасного мистецтва, куди воно рухається, а вибір кожного – чи він дивиться в той напрямок, чи він лишається на місці, чи він обирає щось інше, — зазначив театральний продюсер, режисер та сценарист Максим Добролюбов.

Події першого дня форуму відбувались з аншлагом. Програма на 18 серпня:

11.00 — Вистава “Жираф Монс” Харківський театр ляльок, Запорізький театр молоді

12.30 — Дискусійна панель з драматургом Олегом Михайловим, Запорізький театр молод

14.00 — ІІ день перформенсу Простір (не)вільного висловлювання, “Незламний Хаб Орбіта”

15.00 – Лекція Каріни Армлос (Чехія)

«Розквіт, обірваний соцреалізмом: культурне життя південно-східних регіонів на зламі XIX — XX ст.», “Незламний Хаб Орбіта”

16.00 — музичний перформенс Євгенія Мєлконян “Нитка”, “Незламний Хаб Орбіта”

18.00 — концерт-Вистава Кафка. Кава. Джаз, “Незламний Хаб Орбіта”

20.00 — закриття форуму.

Джерело: 061.ua

Share this post

нет
scroll to top