Мешканці Запоріжжя будуть отримувати документи за новими правилами: подробиці

З 19 серпня набувають чинності нові правила оформлення паспортів

Змінюється ряд правил та умов оформлення “внутрішнього” паспорта громадянина України та паспорту для виїзду за кордон, а також деяких інших документів, що оформляються з використанням Єдиного державного демографічного реєстру.

17 червня 2024 року Президент України підписав Закон №3709-ІХ “Про внесення змін до деяких законів України щодо надання окремих адміністративних послуг громадянам України, у тому числі за кордоном”.

Зміни, які передбачені цим законом, вступають в силу через 2 місяці з дати його опублікування – 19.08.2024 року.

Вказаним нормативним актом змінюється ряд правил та умов оформлення “внутрішнього” паспорта громадянина України та паспорту для виїзду за кордон, а також деяких інших документів, що оформляються з використанням Єдиного державного демографічного реєстру.

Що змінюється в оформленні паспортів із 19 серпня 2024 року?

Відбудеться зменшення віку, з якого громадянин України може звернутися для оформлення закордонного паспорту самостійно – з  14 років (раніше було з 16 років);

Уточнена вартість оформлення паспортного документу в разі звернення за кордоном – якщо громадянин звернувся до представництва ДП “Документ” (рішення про оформлення приймається ДМС як розпорядником Демографічного реєстру), справляється адміністративний збір в такому ж розмірі, що й на території України.

Зменшується строк прискореного оформлення паспорта громадянина України (айді) – до 7 робочих днів (раніше було до 10 робочих днів).

У такі ж строки має відбуватися оформлення паспорту вперше.

В разі звернення за оформленням внутрішнього або закордонного паспорту за кордоном – строк його оформлення не має перевищувати 3 місяців.

Паспорт в формі картки (айді) для осіб, позбавлених особистої свободи через збройну агресію проти України, видаватимуться не пізніше ніж через 3 робочі дні з дня оформлення заяви-анкети на його отримання, поданої протягом одного року з дня її звільнення.

Раніше такого часового обмеження на звернення встановлено не було.

На рівні Закону закріплюється можливість одночасного оформлення внутрішнього та закордонного паспортів громадянина України, в такому разі створюється одна заява-анкета.

Встановлюється єдиний розмір адміністративного збору в разі одночасного оформлення внутрішнього та закордонного паспорта:

  • протягом 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети – 0,3 розміру прожиткового мінімуму, тобто 908,4 грн;
  • протягом 7 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети – 0,6 розміру прожиткового мінімуму, тобто 1 816,8 грн. 

Вводиться оплата за оформлення посвідчення біженця та посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту – тепер адміністративний збір не справляється лише при оформленні таких документів вперше.

Нагадаємо, що наразі збір за оформлення/обмін цих документів у строк протягом 15 робочих днів з дня прийняття необхідних документів, передбачених законодавством, складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму, тобто 605,6 грн.

Змінилися строки, на які видаються паспортні документи – паспорт громадянина України картки (айді) оформляється особам, які досягли 65 років, – безстроково (раніше – на кожні десять років).

Для інших категорій строки залишаються без змін:

  • особам, які не досягли 18 років – на 4 роки;
  • особам, які досягли 18 років – на кожні 10 років.

Оформлення паспорта громадянина України у формі картки буде здійснюватися без стягнення державного мита (не слід плутати з адміністративним збором, про який зазначалося вище).

Сообщение Мешканці Запоріжжя будуть отримувати документи за новими правилами: подробиці появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top