В Україні понад 32,1 тисячі жертв війни, – звіт ООН

З початку повномасштабного російського вторгнення ООН зафіксувала в Україні понад 32,1 тисячі жертв серед цивільного населення, включаючи загиблих та поранених.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець: “Зауважу, що для нашої інституції захист прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ – це пріоритетний напрямок роботи. Ми працюємо, щоб кожна громадянка та кожен громадянин України знали, що їхні права будуть захищені!” – з ТГ-каналу Омбудсмана 

Кластер з питань захисту, який очолює УВКБ ООН, опублікував аналітичний звіт щодо України в умовах збройного конфлікту.

Важливе зі звіту

Десятки тисяч постраждалих, мільйони біженців та мільярдні збитки – наслідки агресії РФ
Вторгнення РФ в Україну схарактеризували цілеспрямованими атаками на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, примусовими переміщеннями, сексуальним насильством і високим ризиком заподіяння психологічної шкоди.
Понад 6,5 мільйонів людей покинули країну як біженці, а ще 3,5 мільйона стали ВПО.
З лютого 2022 року зафіксували понад 32,1 тисячі жертв серед цивільного населення по всій Україні, включно з загиблими та пораненими.
92% випадків загибелі цивільних сталися внаслідок застосування вибухової зброї з широкою зоною ураження, а 4 відсотки – внаслідок підриву на мінах та вибухових пристроях.
Використання РФ далекобійних ракет означає, що практично вся територія України знаходиться в небезпеці.
Прямий збиток цивільній інфраструктурі за останні два роки станом на лютий 2024 року склав до 138 мільярдів євро. Найбільше постраждала житлова забудова.
Підтверджено 1742 атаки на медичні заклади, що спричинили 136 смертей та 311 поранень.
Задокументовані випадки сексуального насильства, скоєного російськими військовими проти осіб різної статі від 3 до 70 років.
Україна є однією з найзабрудненіших країн світу мінами й іншими вибуховими пристроями. Це ставить під загрозу життя і здоров’я близько 6,37 мільйона людей.
Від мін особливо постраждали фермери, 128 з яких загинули з лютого 2022 року. Крім того, міни небезпечні для дітей.
Кластер з питань захисту рекомендує донорам та міжнародним партнерам України продовжувати фінансову підтримку програм із захисту дітей, організацій, які займаються запобіганням гендерно зумовленого насильства, підтримкою ВПО, а також сприяти протимінній діяльності в Україні.
Для уряду України рекомендують зокрема розширювати ініціативи щодо захисту дітей, реінтеграції ветеранів війни, забезпечення безперервного доступу до соціального захисту.

За матеріалами Українського кризового медіа-центру: https://uacrisis.org/uk/v-ukrayini-ponad-32-1-tys-zhertv-vijny та Омбудсман Лубінець Дмитро

Сообщение В Україні понад 32,1 тисячі жертв війни, – звіт ООН появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top