До 12 годин без світла: експерт назвав песимістичний прогноз щодо відключень взимку

Енергетики вже давно попереджають українців про складне проходження зими 2024-2025 рр. Раніше деякі експерти прогнозували до 20 годин відключень світла на добу. Однак з’явився більш оптимістичний прогноз.

Так, про це повідомляє Акцент з посиланням на експерта Андрія Закревського, який на цифрах пояснив, скільки становить дефіцит і скільки триватимуть відключення.

Ми десь на піку споживаємо 15 ГВт, а базова генерація буде давати максимум 9 ГВт. Плюс, як слушно кажуть, якщо ми не розширимо сполучення з Європою, то можемо розраховувати на ще 2 ГВт допомоги з-за кордону. І от вам різниця — 9 плюс 2 дорівнює 11, а пік 15 ГВт. У такий спосіб виходить, що за песимістичним прогнозом 12 часов доведеться сидіти без світла. За більш оптимістичним прогнозом — буде 6-8 годин без світла на добу, — пояснив експерт з енергетики, голова правління Асоціації «Нафта та Газ України» Андрій Закревський.

Варто зауважити, що жоден прогноз не враховує можливих обстрілів енергосистеми, які періодично застосовує ворог. Тому цей прогноз буде дійсний за умови відсутності нових руйнувань на енергооб’єктах.

Графік відключення світла Запоріжжя

Нагадаємо, що сьогодні, 19 серпня, після довгої перерви, в Запоріжжі та в інших регіонах країни знову діятимуть графіки погодинних відключень.

Поки що відключатимуть лише одну чергу ввечері, проте графіки можуть стати жорсткішими протягом тижня, якщо ліміти споживання будуть перевищені. В Укренерго повідомляють, що поновлення графіків пов’язане з поверненням спеки, яка протримається до кінця тижня.

Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top