На Запоріжжі знищили рідкісну РЛС «Каста»

На Запоріжжі українські Сили оборони успішно знищили рідкісну російську радіолокаційну станцію «Каста», вартість якої оцінюється понад 60 мільйонів доларів. Про цю значну втрату для ворога розповів речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Дмитро Лиховій.

«Протягом минулої доби ми підтверджуємо знищення надзвичайно важливої цілі – це радіолокаційна станція «Каста-2Е2″ в районі села Зеленівка Запорізької області. Це частина нашої роботи з виведення з ладу російської системи ППО та РЛС, що відкриває небо для наших літаків. Після суттєвого зменшення чисельності російських зенітних ракетних комплексів, ми можемо підтвердити знищення цієї сучасної радіолокаційної станції, яка фактично є очима російської ППО на великій ділянці фронту», – підкреслив Лиховій в ефірі телеканалу «Еспресо».

Він також зазначив, що останні два дні на Запоріжжі не спостерігалося наземних штурмів з боку ворога. Проте, на його думку, це затишшя не пов’язане з подіями в Курській області РФ, де частина території перебуває під контролем ЗСУ.

«Не варто оцінювати активність ворога лише за кількістю наземних атак, адже існує багато інших способів ведення бойових дій», – додав Лиховій.

Зокрема, він зазначив, що ворог активно використовує артилерію, авіацію та ракетні війська. Наприклад, за минулу добу в зоні відповідальності «Таврії» було застосовано понад 220 FPV-дронів, 8 ударних БпЛА типу «Ланцет», понад 250 осколкових боєприпасів, скинутих з БпЛА, та здійснено чотири авіаційні удари.

Що варто знати про РЛС «Каста»
«Каста»-2Е2 (39Н6) – це російська рухома 3-координатна радіолокаційна станція дециметрового діапазону кругового огляду. Її основне призначення – контроль повітряного простору, визначення координат і розпізнавання повітряних цілей, включаючи ті, що перебувають на гранично малих висотах.

Ця система також може використовуватися як радіолокаційна станція для управління повітряним рухом та контролю повітряного простору в аеродромних зонах. Заявлені характеристики системи включають дальність огляду від 5 до 150 км, висоту до 6 км та радіус дії 360°. Розгортання станції займає близько 20 хвилин, а її вартість стартує від 60 мільйонів доларів.

Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top