Росіяни заявили про початок наступу ЗСУ на Запорізькому напрямку: що відбувається насправді

Може бути кілька пояснень поваідомлень росіян щодо початку наступу ЗСУ на Запорізькому напрямку.

Російські мілітарі блогери вчора заявили про значну активізацію ЗСУ на Запорізькому напрямку і початок наступу. Акцент вирішив розібратися, що стоїть за цими заявами і чи дійсно українські захисники вже перейшли у наступ.

Російський так звний воєнкор Романов вчора ввчері повідомив про початок наступальних дій ЗСУ в Пологівському районі. Інші ресурси ворога теж відзначають підвищену активність Сил оборони України на даній ділянці, та нібито нарощування резервів. Зокрема, в районі Оріхова та на правому березі Дніпра в умовній лінії Нікополь — Марганець. Також фіксується збільшення використання дронів-камікадзе.

Інший російський пропагандист та колишій політик Дмитро Рогозін вважає, що так дії можуть бути відволікаючим маневром. А головний наступ ЗСУ має бути в іншому районі. Це может бути удар на Крим. Раніше російські джерела повідомляли, що ЗСУ можуть спробувати відбити ЗАЕС та Енергодар, а також вдарити по важливій логістичній артерії Василівка — Токмак. І взагалі такі дії — це перетягування резервів росіян та псроба перехоплення ініціативи

Ща відбувається насправді на Запорізькому напрямку

За даними Генерального штабу, дійсно, росіяни останнім часом зменшили кількість штурмів на Запорізькому напрямку. У зведеннях за останній тиждень штурмів окупантів позицій українських захисників стало менше, або в окрмі дні вони були відсутні взагалі. Пзиції росіян на Оріхівському напрямку за даними осінтерів перебувають в районі Роботиного, але закріпитися загарбники там не мають можливості. Натомість довгі FPV-камікадзе ЗСУ вже працюють в районі м. Токмак, що за 20-25 км від лінії фронту, послаблюючи логістичні можливості росіян на цьому напрямку.

Ударні дрони ЗСУ вже працюють по російській логістиці в районі Токмаку

На думку західних експертів та українських військових аналітиків, окрім Курської операції, ЗСУ дійсно можуть мати на меті провести ще одну атаку — швидще за все вже на тимчасово-окуповані території. Це виглядає логічно. Російські війська, за оцінкою експертів, вже пройшли пік накопичення своїх ресурсів і поступово втрачають темп. Також значного послаблення ударним можливостям ворога додають останні результативні удари ЗСУ по військових аеродромах у Криму, Ростовській, Воронежській та Ліпецькій областях, а також великих нафтобазах, як у Пролетарську. Відтак, важливою метою України є розтягування резервів російської армії та нанесення точкових, швидких ударів в слабкі місця. Тут варто пригадати цікаву деталь. Повідомляючи про направлення резервів з ТОТ Запорізької області гауляйтер та зрадник Євген Балицький висловлював занепокоєння через послаблення позицій російських військ на Запоріжжі та нестачу людей. Ааткувати укріплені райони, де росіяни мають великі ресурси — безперспективно. А ось розтягнути резерви і знайти слабке місце, швидко та потужно вдаривши туди — може мати успіх.

Тому цілком очевидним стає висновок, що командування ЗСУ у своєму плані може бути кілька варіантів розвитку подів. Чи є в них Запорізький напрямок і де саме можде бути удар (Васиілвка, Томак чи Енергодар) поки говорити зарано і залежить від багатьої факторів. Так само як лівобережжя Херсонщини чи Крим. Аде якщо наступ і буде, то швидще за все в найближчій місяць-два — адже далі, вже пізньої осені, ЗСУ буде важко швидко розвинути успіх.

  • ЗСУ показали знищення паромних переправ через Сейм за допомогою HIMARS та ATACMS (ВІДЕО)
Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top