Важные новости

Українці у Польщі можуть отримати грошову допомогу на житло: як подати заявку

Частина українських біженців у Польщі можуть подати заявки на грошову допомогу від двох міжнародних організацій. Програма підтримки розрахована на 6 місяців.
Як отримати фінансову допомогу, РБК-Україна розповідає з посиланням на yavp.pl.

Хто з біженців може отримати підтримку від міжнародних організацій
У Польщі для українських біженців реалізується програма «Разом до Hезалежності» (WdN). Вона спрямована на допомогу людям з України, які мають тимчасовий захист та перебувають у центрах колективного розміщення, і які прагнуть стати незалежними.
Допомога полягає у дофінансуванні частини витрат на оренду житла на період 6 місяців та можливості отримати допомогу від кар’єрного радника протягом 3 місяців. Участь у програмі є безкоштовною.
Програма «Разом до Незалежності» реалізується на території різних воєводств двома організаціями:
Польський Червоний Хрест (PCK) приймає заявки на участь у програмі підтримки громадян України, які проживають у центрах колективного розміщення в 9 воєводствах: Нижньосілезьке, Куявсько-Поморське, Люблінське, Лодзьке, Мазовецьке, Опольське, Підкарпатське, Поморське, Свентокшиське.
Фундація «Польський центр міжнародної допомоги» (PCPM) у Польщі приймає заяви на участь у програмі підтримки громадян України, які проживають у центрах колективного розміщення в 7 воєводствах Польщі: Сілезькому, Малопольському, Вармінсько-Мазурському, Підляському, Великопольському, Західнопоморському й Любуському.
Планується, що в рамках програми допомогу в досягненні самостійності отримають орієнтовно 6 000 громадян України, які мають PESEL з активним статусом UKR, які на момент реєстрації проживають в центрі колективного розміщення. Йдеться про таку допомогу:
дофінансування кауції (застави) та орендної плати за квартиру або кімнату терміном на 6 місяців, а також підтримку в оформленні формальностей для оренди житла;
дофінансування витрат на переїзд та ваучер на придбання обладнання для орендованого житла;
допомогу кар’єрного радника у пошуку роботи або вдосконаленні трудових навичок;
безкоштовне навчання польської мови в рамках профорієнтації;
запрошення до участі у наших інтеграційних заходах.

Фото: Оренда житла (gettyimages.com)
Як відбуватиметься дофінансування з оплати оренди житла
Дофінансування для покриття застави та оренди житла буде надаватися за такою схемою:
для оплати застави — 100% (максимум 3 000 злотих — приблизно 30 000 грн);
1 місяць орендної плати — 100% (до 3 000 злотих);
2 місяць орендної плати — 80% (до 2 400 злотих);
3 місяць орендної плати — 80% (до 2 400 злотих);
4 місяць орендної плати — 50% (до 1 500 злотих);
5 місяць орендної плати — 50% (до 1 500 злотих);
6 місяць орендної плати — 30% (до 900 злотих).
Водночас розмір дофінансування залежатиме від кількості членів домогосподарства, які відповідають критеріям програми. Максимальні суми виплат для житла різного типу такі:
кімната — 1 000 злотих (близько 10000 грн);
житло для 1-2 осіб — 2 200 злотих;
житло для 3-4 осіб — 2 800 злотих;
житло для 5 осіб і більше — 3 500 злотих.
Житлом вважається як окрема кімната, так і квартира або будинок. Якщо плата вища, учаснику проекту треба буде доплачувати різницю самостійно.
Окрім коштів на заставу та орендну плату, також можна отримати ваучер на суму до 2 500 злотих (близько 25 000 грн) на придбання меблів та відшкодування витрат на переїзд у розмірі до 150 злотих (1500 грн).
Додаткові умови для участі в програмі
Додатковим критерієм для отримання дофінансування є наявність доходу, достатнього для оплати вартості оренди житла після закінчення періоду підтримки в межах програми.
«Ваше завдання полягає в активному пошуку житла, включаючи, але не обмежуючись переглядом оголошень, спілкуванням з орендодавцями, переглядом квартир», — зазначають у PCPM.
Також умовою отримання дофінансування є підписання договору оренди житла з орендодавцем і пред’явлення його для перевірки. У разі необхідності можна профінансувати нотаріальні послуги, наприклад, якщо орендодавець вимагає підписання договору оренди оказіональної (тимчасової).
Протягом періоду підтримки в рамках програми, представники фонду мають право здійснити три моніторингові візити до орендованого житла та провести оціночні опитування.

Нагадаємо, ми писали, що змінилось для українських біженців у Польщі з 1 липня.
Також ми розповідали, як українцям з 1 липня видаватимуть PESEL.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Share this post

нет
scroll to top