Бензин подорожчає на 10 грн, а дизель — на 11 грн: як зміняться ціни на пальне

Пальне може різко здорожчати, якщо президент підпише законопроєкт про підвищення акцизного податку.

Про це заявила очільниця Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна в ефірі одного з українських телеканалів.

Як зміняться ціни на бензин, газ і дизель?

Документ передбачає поетапне підвищення акцизів на різні види пального до 1 січня 2028 року. Перехідний етап має розпочатися вже з 1 вересня 2024 року. На кінцевому етапі акциз на бензин становитиме 359 євро за 1000 л, на дизельне пальне — 330 євро за 1000 л, на скраплений газ – 250 євро за 1000 літрів.

Там же чотири етапи підвищення. Підвищуються бензин – на 10 грн, дизельне пальне – на 11 грн. І на скраплений газ підвищили так, що люди, 700 тис. домогосподарств, які купляли балон за 1,2 тис. грн, купуватимуть його за 1,8 тис. грн, – заявила Ніна Южаніна.

Ніна Южаніна висловила стурбованість, що хоч підвищення відбуватиметься у чотири етапи, однак це все одно негативно вплине на аграріїв з новими акцизами.

А ви знаєте, що скраплений газ використовують купа аграріїв? Вони на полях встановлюють установки, тому що туди природний газ, звісно, не проведеш у зв’язку з безпекою. Там сушка, технічні процеси відбуваються, – пояснила вона.

Водночас Ніна Южаніна наголосила, що потрібно шукати компроміс з Міжнародним валютним фондом після подання відповідного законопроєкту, інакше це може зіпсувати відносини з міжнародними партнерами.

Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top