У Запоріжжі запровадили карантин через небезпечну комаху з запахом скунсу

Небезпечні комахи пошкоджують дерева, зернові, овочеві, ягідні  та декоративні культури

У Комунарському районі Запоріжжя запроваджено карантинний режим через виявлення жовто-бурого мармурового клопа.

Ця шкідлива комаха поширилася на площу 4 гектари, створюючи серйозну загрозу для рослин.

Як повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області, небезпека клопа полягає в тому, що він пошкоджує  молоде листя, пагони та плоди рослин.

Що відомо про цю комаху?

Жовто-бурий мармуровий клоп (Halyomorpha halys Stal.) коричневого кольору, але спинка і голова мають незвичайні «вкраплення», що візуально створює мармуровий відтінок.

Батьківщиною клопа вважають країни Південно-Східної Азії (В’єтнам, Китай, Японія).

Поширюється за допомогою транспортних засобів з вантажними конструкціями, рослинами та рослинною продукцією, із зрізами квітів, посадковим матеріалом, дерев’яним пакувальним матеріалом, одягом, взуттям та багажем.

Єдиним ефективним методом боротьби проти мармурового клопа є хімічний.

Чим небезпечний жовто-бурий мармуровий клоп?

Він є серйозним сільськогосподарським шкідником.

Пошкоджує плодові (груша, яблуня, персик, абрикос, черешня), субтропічні (цитрусові, хурма, інжир, маслина), ягідні (виноград, шовковиця, шипшина, вишня, обліпиха), горіхоплідні (ліщина, або фундук), овочеві (томат, огірок, перець, баклажан), зернові та зернобобові (кукурудза, пшениця, ячмінь, соя, горох, нут, квасоля), декоративні деревні культури (павловнія, магнолія, церцис, платан і ін.) і лісові породи (клен, ясен та ін.); може пошкоджувати бур’яни та чагарники.

Шкідливість дуже велика – фіксується зниження врожайності в 2-3 рази: на яблуні та груші утворюється некроз, горбистість, а під шкіркою – суха ватообразна тканина; на винограді – ягоди не розвиваються і обпадають; на перці і томатах – в місцях проколу розвивається гниль плодів; на кукурудзі – в качанах не розвиваються зернівки.

Крім прямої шкоди, є переносником ряду фітоплазменних захворювань рослин.

Для здорової людини клопи загрози не несуть, але у разі попадання на тіло людей з ослабленою імунною системою, вони можуть кусатися.

Це спричиняє набряки.

При попаданні в кімнату виділяють дуже неприємний запах – запах скунса, суміші паленої гуми з кінзою – і викликають алергічну реакцію.

У природних умовах цей запах відлякує від клопів їхніх ворогів – птахів, комах.

Фото з відкритих джерел та Держпродспоживслужби

Сообщение У Запоріжжі запровадили карантин через небезпечну комаху з запахом скунсу появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top