росія перешкоджає італійським репортерам надавати новини з фронту

У двох дуже різних випадках московське МЗС незадоволене, як повідомляють італійські репортери з Курська, – пише видання taz.de.
Російські війська воюють не лише на полях битв у Донецькій області в Україні та під Курськом у своїй країні. Зараз режим Путіна відкриває новий другорядний театр війни та атакує італійську державну телекомпанію RAI.

Перший злочин RAI: ​​14 серпня військова репортерка Стефанія Баттістіні разом зі своїм оператором Сімоною Трайні супроводжували українські війська, коли вони просувалися на територію Росії, як перша іноземна телевізійна команда в історії, і робили звідти кілька прямих репортажів. Негайно послідувала шалена реакція Росії.

Посла Італії в Москві негайно викликали в тамтешнє МЗС. Вона висловила «рішучий протест» проти дій «групи італійського телебачення RAI, яка проникла на територію Росії для журналістського висвітлення злочинного терористичного акту українських бойовиків у Курській області», йдеться на сайті МЗС.

Це означало, що двох співробітників RAI визнали спільниками. Це нарешті стало зрозуміло, коли Москва оголосила, що проти них ведеться розслідування за порушення статті 322 Кримінального кодексу (незаконний перетин кордону) і що за скоєний злочин їм будуть застосовані «належні заходи».

Кореспондент RAI Баттістіні, зі свого боку, послався на статтю 79 Женевської конвенції, згідно з якою журналісти в зонах бойових дій повинні розглядатися як цивільні особи та захищатися за умови, що вони не беруть участі у бойових діях.

Буквально через кілька днів RAI знову потрапило в поле зору Москви, цього разу через інтерв’ю військового репортера Іларіо П’ягнереллі з українським військовим. Саме інтерв’ю дає досить скромні відомості з односкладовими відповідями солдата: «Війська просунулися на 10 чи 30 кілометрів під Курськом?» Проте відразу стає зрозуміло одне: перед камерою справжній нацист. У будь-якому випадку на його бейсболці спереду на чолі зображені руни СС, голова орла та Залізний хрест.

Не упустила цю можливість і прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова. «Це більш серйозний злочин», ніж нібито незаконний перетин кордону двома іншими співробітниками RAI, заявила вона в дописі в Telegram і додала: «Західні ЗМІ продовжують виступати за цілеспрямовану реабілітацію українських неонацистів і за перегляду рішень Нюрнберзького трибуналу». Більше того, «італійські ЗМІ все більше нагадують Völkischer Observer». Зараз Москва чекає «офіційної реакції Риму».

Цього не сталося, але Пьянереллі висловив свою особисту реакцію. «Глибоко шкодую, що дозволив висловитися, хоча б на кілька секунд, українському солдату, який, як я зрозумів лише після трансляції репортажу, був у нацистській символіці», – сказав він. «Я ріс із дідусем, який був партизаном, одним із тих справжніх партизанів, які сьогодні не сумнівалися б у тому, щоб розрізнити загарбників і постраждалих від вторгнення, тих, хто чинить опір, і окупантів», – додав він.

Зараз в італійській політиці все частіше лунають голоси про те, що уряд у Римі повинен викликати російського посла, щоб подати офіційний протест проти кампанії Москви проти RAI. Однак наразі відреагувало лише керівництво станції. Вона наказала Стефанії Баттістіні та Сімоне Трайні повернути з України до Риму «для їхньої безпеки та особистого захисту», як сказав бос мовника Роберто Серхіо.

Сообщение росія перешкоджає італійським репортерам надавати новини з фронту появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top