У Запоріжжі відкрили виставку потомка графа — фото

У Запоріжжі відкрили виставку потомка графа - фото

У художньому музеї працює нова виставка «Дух істини» Геннадія Мінаєва

На цьому тижні у Запорізькому обласному художньому музеї відкрилися дві нові виставки. Перша з них — персональна виставка «Дух істини» запорізького художника Геннадія Мінаєва.

Читайте також: Відновлюємо моральний стан за допомогою мистецтва — афіша культурних подій 23, 24, 25 серпня

Як повідомили у музеї, на виставці представлено сто творів художника —  живопис, графіка і скульптура. Ще можна побачити рукописні збірки поезій, що відображають духовні та образно-пластичні пошуки автора протягом останнього двадцятиліття.

У Запоріжжі відкрили виставку потомка графа - фото

Геннадій Васильович є нащадком відомого давнього роду, історія якого налічує вісім століть. У художньому музеї розповіли, що свого часу його дід, купець Олександр Мінаєв збудував у нашому місті, тоді — Олександрівську, 285 чудових споруд, заснував перші цегельні заводи міста, мав 18 власних маєтків. В одному з них, що знаходився на вул. Горького, 50, Геннадій жив до 1973 року.

Геннадій Мінаєв закінчив Харківський художньо-промисловий інститут (зараз Харківська державна академія дизайну і мистецтв) за спеціальністю «станкова й монументальна скульптура».

У Запоріжжі відкрили виставку потомка графа - фото

Створив кілька скульптур з інкерманського каменю в пансіонаті «У лукомор’я» поблизу Сімферополя, пам’ятники репресованим болгарам у селі Коларівка (зараз Болгарка) Приморського району Запорізької області та школярам-воїнам, що пішли на фронт, у передмісті Харкова (у співавторстві з О. Шмуклером).

У 2002–2004 роках працював головним художником у театрі імені Магара, згодом — скульптором-механіком у Запорізькому театрі ляльок. Викладав предмети, пов’язані з культурою і мистецтвом.

У Запоріжжі відкрили виставку потомка графа - фото

«На чільному місці музейної зали експонуються два мальовничі портрети засновника першої болгарської держави хана Аспаруха (із його іменем дослідники пов’язують Кічкаський або Вознесенський скарб, знайдений археологами 1930 року в околицях Запоріжжя), графічний портрет купця Олександра Мінаєва, скульптурні портрети матері художника», — відзначила куратор виставкового проєкту, мистецтвознавиця, старший науковий співробітник Запорізького обласного художнього музею Тамара Гончаренко.

Ідеальний жіночий образ втілений автором в картині «Дух істини», яка дала назву виставці.

«Дух істини – це те, що непорушно, постійно, константа. В усіх моїх роботах відсутні фальш та облуда, є начало абсолютної доброти, внутрішня потреба правди. Скрізь є підтвердження величі та первозданності природи», — вважає Геннадій Мінаєв.

Про свою життєву позицію автор каже так:

«Я йду поза епохою. Мені не важлива епоха. Мені важливий Я».

Також представлені натюрморти, шаржі та автопортрети, краєвиди Запоріжжя, Одеси, болгарського міста Поморієсела Інзівка Приморського району, де жив дід Геннадія Васильовича по материнській лінії, іконописець Ілля Терзієв.

24, 25 серпня у художньому музеї відбудуться майстер-класи Геннадія Мінаєва. Початок о 12.00.

У Запоріжжі відкрили виставку потомка графа - фото

Сьогодні у музеї відкрилась персональна виставка запорізького автора Володимира Гордійченка «Сім футів під кілем» — макети вітрильників, дитячі малюнки з кораблями автора, комп’ютерні копії творів Івана Айвазовського та його учнів, мушлі та корали з колекції запорізького мандрівника, біолога Валерія Кємєнова. Детальніше про цю виставку розповімо пізніше.

По 1 вересня відкрита виставка «Сяйво надії» Андрія Шмиріна. Кожну п’ятницю, суботу та неділю з 14.00 до 16.00,  художник демонструє глядачам ефект свічення картин.

Читайте також: Як цікаво провести вихідні у запорізьких музеях — афіша заходів 24, 25 серпня

Художній музей (вул. Незалежної України, 76-Б, зупинка «ТЦ «Україна») відкритий у п’ятницю, суботу та неділю з 10.00 до 16.00.

Телефон для довідок 067-168-87-33.

Ми писали, що у запорізькому музеї презентували виставку, присвячену одному з трьох головних державних символів — фото.

 Фото Вячеслава Лавринця

У Запоріжжі відкрили виставку потомка графа - фото У Запоріжжі відкрили виставку потомка графа - фото У Запоріжжі відкрили виставку потомка графа - фото У Запоріжжі відкрили виставку потомка графа - фото У Запоріжжі відкрили виставку потомка графа - фото У Запоріжжі відкрили виставку потомка графа - фото У Запоріжжі відкрили виставку потомка графа - фото У Запоріжжі відкрили виставку потомка графа - фото У Запоріжжі відкрили виставку потомка графа - фото У Запоріжжі відкрили виставку потомка графа - фото У Запоріжжі відкрили виставку потомка графа - фото

Джерело

Share this post

нет
scroll to top