День Незалежності: що це означає для людей, які творять історію Запорізької області

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

День Незалежності: що це означає для людей, які творять історію Запорізької області

Військові на псевдо «Рапан» та «Юзя». Колаж та фото Суспільне Запоріжжя

Сьогодні, 24 серпня, Україна відзначає 33-тю річницю проголошення Незалежності. Цього дня, як і багато попередніх поколінь, українці виборюють право бути незалежними зі зброєю в руках.

33 роки тому Верховною Радою було ухвалено Акт проголошення незалежності України, який згодом на всеукраїнському референдумі підтримала абсолютна більшість громадян.

Що нині, на третьому році повномасштабного вторгнення, означає незалежність української держави для військових, рятувальників, волонтерів та медиків, які творять сучасну історію Запорізької області у матеріалі Суспільного.

«Хто був у боях знає, якою ціною дістається незалежність»

23-річний військовий на позивний «Рапан» бойовий медик у лавах 15 бригади оперативного призначення Нацгвардії «Кара-Даг». У цивільному житті працював барменом, а нині рятує життя побратимів та штурмує російські позиції аби звільнити українські території.

День Незалежності: що це означає для людей, які творять історію Запорізької області

Бойовий медик на псевдо «Рапан», військовий 15 бригади «Кара-Даг» НГУ. Суспільне Запоріжжя»Для мене незалежна Україна — це домівка, в якій пощастило народитися. Дім, де хочеться виростити дітей із розумінням того, що їм нічого не загрожує. Впевнений, що під кінець війни, ми тільки підкреслимо незламність духу і незалежність нашого українського народу», — розповів бойовий медик «Рапан».

Інструктор з бойової підготовки на псевдо «Юзя» в лавах Збройних сил з 18 років. Чоловік брав участь у контрнаступі українських військ на Запорізькому напрямку влітку 2023 року. «Юзя» переконаний, що військові платять найбільшу ціну за незалежність держави:

День Незалежності: що це означає для людей, які творять історію Запорізької області

Військовий на псевдо «Юзя», інструктор з бойової підготовки. Суспільне Запоріжжя»Хто був у боях — знає, якою ціною дістається незалежність», — зазначив інструктор з бойової підготовки.

«Незалежність — це дихати вільним повітрям»

Рятувальник Микола Гаврилюк родом з Полог на Запоріжжі. Одразу після російської окупації рідного міста чоловік за власним бажанням викликався працювати у прифронтовому Гуляйполі — аби бути ближче до рідного дому.

День Незалежності: що це означає для людей, які творять історію Запорізької області

Микола Гаврилюк, рятувальник ДСНС області. Суспільне Запоріжжя»Для мене незалежність це дихати вільним повітрям, мати змогу поїхати у будь-яку точку України, яку ми дуже любимо. Навіть десять кілометрів, які не можу подолати нині до свого будинку це великий тягар. А незалежність це відчувати себе вільною людиною».

«Незалежність — це безпека, безпека українського народу»

Завідувач відділення інтенсивної терапії однієї із запорізьких лікарень Андрій Овчаренко рятує життя поранених цивільних внаслідок російських обстрілів. До лікарні, в якій працює чоловік, надходять пацієнти не лише із Запорізької, а й інших прифронтових областей країни, розповів медик:

День Незалежності: що це означає для людей, які творять історію Запорізької області

Андрій Овчаренко, завідувач відділення інтенсивної терапії. Суспільне Запоріжжя»Для мене незалежність це безпека, безпека українського народу, перш за все. Як ми виборюємо, як медики, свою незалежність важкою працею, кожен день і кожну ніч ми в лікарні 24/7. Мабуть найважливіше в незалежності і найважливіше, що може бути це життя людини», — вважає Андрій Овчаренко.

«Незалежна Україна буде вільною, усміхненою та благословенною»

Волонтер із Запоріжжя Руслан Хафізов щомісяця розвозить гуманітарну допомогу в прифронтові громади регіону, де люди роками живуть без світла, води та газу. Від початку повномасштабної війни волонтер та його команда допомогли близько восьми тисячам людей.

День Незалежності: що це означає для людей, які творять історію Запорізької області

Руслан Хафізов, волонтер. Суспільне Запоріжжя»Для мене незалежність це жити у вільній країні, коли ми самі вирішуємо, як нам жити, як нам будувати своє життя, відносини. Я вірю, що наша незалежна Україна, вона буде вільною, умісхненою та благословенною», — розповів волонтер.

Більше про День Незалежності

  • 16 липня 1990 року Депутати Верховної Ради Української РСР ухвалили Декларацію про державний суверенітет. Вона проголошувала право України безпосередньо створювати відносини з іншими державами, укладати з ними договори, обмінюватися дипломатичними, консульськими та торговельними представництвами.
  • 24 серпня 1991 року на позачерговій сесії Верховної Ради 346 депутатів проголосували за ухвалення Акту проголошення незалежності України. Документ проголошував створення самостійної Української держави. Текст акту складався з 93 слів, був набраний на друкарській машинці та вміщався на одному папірці.
  • 1 грудня 1991 року пройшов всеукраїнський референдум щодо проголошення незалежності України, на який винесли одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». У голосуванні взяли участь 31 891 742 людини — 84,18 % населення України. З них 90,32 % (28 804 071 людина) проголосували за.
  • 20 лютого 1992 року Верховна Рада ухвалила нову постанову «Про День незалежності України» та визначила 24 серпня Днем Незалежності України.
  • 24 серпня 1994 року провели перший військовий парад з нагоди Дня Незалежності України. Його приймали начальник Київського округу Іван Біжан та міністр оборони Віталій Радецький.

Більше про наслідки для Запорізької області від повномасштабного вторгнення РФ

З 24 лютого 2024 року російська армія завдала понад 320 тисяч ударів по території Запоріжжя та області. Внаслідок великої війни загинуло 634 цивільних, з них 38 — діти. У Запорізької області пролунало понад 4 тисячі 600 тривог повітряної небезпеки, які сумарно тривали більше ніж 180 днів.

23 серпня в Україні відзначають День Державного прапора. Як це відбулося у Запоріжжі — добірка Суспільного.

Share this post

нет
scroll to top