25 серпня – День шахтаря в Україні

ДЕНЬ 914-й РОСІЙСЬКОЇ АГРЕСІЇ – DAY 914 RUSSIAN AGRESSION

25 серпня День шахтаря в Україні. Щорічно припадає на останню неділю серпня. Це професійне свято було засноване 1993 року Указом Президента Леоніда Кравчука на підтримку ініціативи працівників вугільної промисловості.

https://oppb.com.ua/wp-content/uploads/2016/05/0000_54.jpg

Шахтарська праця є однією з найнебезпечніших і найважчих професій. Шахтарі щодня стикаються з ризиком обвалів, вибухів метану та інших небезпечних ситуацій. Незважаючи на сучасні технології та заходи безпеки, небезпека залишається значною.

https://lifedon.com.ua/uploads/posts/2018-02/1519824579_1473239860_1.jpg

10 вересня 1947 року був опублікований Указ №32, за яким затверджувалося святкування Дня шахтаря в останню неділю серпня. Це відбулося за ініціативи міністрів вугільної промисловості Засядька та Оніки. На той час шахти працювали у шестиденному режимі, а вихідні були у фіксовані числа кожного місяця.

Впровадження свята пов’язують зі стаханівським рекордом. Олексій Стаханов встановив історичний рекорд з добутку вугілля в нічну зміну з 30 на 31 серпня – 102 тони за 5 годин 45 хвилин. Це в 14 разів перевищило встановлену на той час норму на одного працівника.

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/AEKsvUjObHQxDptGfolEd7q0tUAawTItoIwyJX28P22gqmbECQc_73GgRTfS1SotmhYf9vRPLT5AxquRsQQbbJpXkxaoW1Xr62jEIz-3G0MJamL9RUd0DK5-fNNPLyGou4H-K7fS

Святкування Дня шахтаря у незалежній Україні було офіційно затверджено у 1993 році Указом Президента Кравчука. Відтоді працівники шахт щороку святкують цей день. Їхня праця вважається дуже шкідливою для здоров’я, небезпечною та складною. Тому для шахтарів та їх родин ця подія є визначною й очікуваною.

 

Також  25 серпня День народження операційної системи Linux. Ця дата святкує завершення роботи Лінуса Торвальдса над першою версією ядра Linux 1991 року.

https://cdn.celebratoday.com/images/Celebratoday-linux-operating-system-birthday-25-08.png

Linux починалася як студентський проєкт Торвальдса, який хотів створити операційну систему, схожу на Unix, для свого домашнього комп’ютера. Він надихнувся книжкою Ендрю Танненбаума про Minix, клон Unix, і вирішив написати власну систему. Спочатку він назвав її “Freax”, але згодом змінив назву на “Linux”, поєднавши своє ім’я з Unix.

 

25 серпня святкують День народження бляшанки. Цей день присвячений винаходу першої консервної банки, яку створив британський винахідник Пітер Дюран 1810 року.

https://daytoday.ua/wp-content/uploads/2021/07/Den-narodzhennia-konservnoi-banky3.jpg

Він запропонував використовувати бляшані вироби замість важкого скла для зберігання їжі.

https://cdn.celebratoday.com/images/Celebratoday-tin-can-birthday-25-08.png

Бляшанка – ідеальна посудина для тривалого зберігання та транспортування різних страв. Водночас вміст консервної банки інколи смачніший від вишуканих ресторанних страв.

Перші консерви, які підсмажувалися та зберігалися залитими оливковою олією в глиняному глечику, виготовляли ще за часів Тутанхамона. Деякі з них було знайдено під час розкопок гробниці єгипетського фараона. Попри те, що консерви готувалися близько 3 000 років тому, вони були відносно придатними до вживання.

https://cdn.abo.media/upload/article/res/770-430/o_1ghpagb2n677umm1ior1fh613cp2a.jpg

Завдяки новітнім підходам та технологіям бляшанки стали такими, якими ми їх знаємо Легшими їх зробив винахідник Генрі Бессерман, який винайшов низьковуглецеву сталь. Винайдений метал був не тільки набагато легшим за звичайну сталь, але й володів властивостями, які дозволяли легко гнути та змінювати форму виробів у ході виробництва.

 

25 серпня в Україні і світі святкують Всесвітній день топлес. Святкується щорічно в найближчу неділю до 26 серпня. Цей день присвячений підтримці прав жінок ходити топлес у громадських місцях, з метою забезпечення гендерної рівності.

https://cdn.celebratoday.com/images/Celebratoday-go-topless-day-1.png

З найбільшим розмахом свято проходить у Сполучених Штатах. Метою проведення заходів є підтримка прав жінок ходити топлес у громадських місцях з метою забезпечення гендерної рівності. У деяких штатах закон надає жінкам це право, тому акції відбуваються в регіонах, де жінкам заборонено ходити топлес.

 

Як назвати дитину, яка народилася 25 серпня

Іменини: Володимир, Іван, Мойсей.

Талісманом людини, народженої 25 серпня є амазоніт. Камінь отримав свою назву на честь річки Амазонки. Здавна вірили, що амазоніт це символ сміливості та відданості.

Цього дня народилися:

  • 1938 рік — український артфотограф, що постійно живе в Берліні й Харкові, вважається класиком сучасної фотографії Борис Михайлов;
  • 1940 рік — український літературознавець і політик, директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, академік НАН України Микола Жулинський;
  • 1963 рік — сейсмолог, кандидат наук, активіст Євромайдану Юрій Вербицький.

Пам’ятні дати  і події 25 серпня

  • 1609 рік — Галілео Галілей демонструє венеційській Малій раді (раді дожа) новий пристрій — телескоп;
  • 1621 рік — в табір під Хотином на підмогу королю Владиславу проти османів прибуває 45 000 козаків з Яцьком Бородавкою;
  • 1718 рік — французи засновує в Північній Америці Новий Орлеан;
  • 1792 рік — задунайська козацька флотилія прибуває в Темрюк на Кубані;
  • 1793 рік — революційні французькі війська беруть Марсель;
  • 1825 рік — Уругвай проголошує незалежність від Бразильської імперії;
  • 1830 рік — у Брюсселі починається повстання проти голландців;
  • 1912 рік — у Республіці Китай засновують партію Гоміндан (“партія народної держави”);
  • 1915 рік — німецькі війська беруть Брест-Литовськ;
  • 1929 рік — дирижабль “Граф Цепеллін”, що вилетів із Токіо, прибуває до Сан-Франциско;
  • 1991 рік — під час війни Хорватії за незалежність починається битва за Вуковар.

Джерела:

https://tsn.ua/other/yake-25-serpnya-svyato-vse-pro-cey-den-yake-cerkovne-svyato-scho-ne-mozhna-robiti-2645157.html

daytoday.ua/25-serpnia

Сообщение 25 серпня – День шахтаря в Україні появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top